Талибаните се опитаха да убедят света, че движението се е променило

В Афганистан, животът, поне привидно, започва да се нормализира. Талибаните се опитват да убедят света, че са се променили от бруталния режим, наложен през 90-те години на миналия век. За много жени в Афганистан обаче се завръща един кошмар от миналото.

Представител на талибаните е интервюиран от жена в ефира на частна телевизия.Това беше гледка - немислима доскоро, но въпреки това не е достатъчна, за да убеди афганистанките. В първата си пресконференция, откакто взеха властта в Афганистан, талибаните се опитаха да убедят света, че ислямисткото им движение се е променило. И все пак, поставиха рамка по въпроса с правата на жените.

Талибаните с първа пресконференция, след като взеха властта

„Правителствените служби ще бъдат активирани скоро. Всички служители, включително жените, ще се върнат на работа и ще работят в области, разрешени от шериата. И ние и вие виждаме, че в областта на медицината, образованието, полицията и други сектори на обществото, се нуждаем жените, защото това е необходимост на обществото”, заяви Забихула Муджахид, говорител на талибаните.

Видео: Руптли

Талибаните обещаха да няма гонения на противниците, а медиите да могат да продължат да работят. Три дни след като радикалното движение пое контрола в страната, животът, поне на пръв поглед, се връща към нормалния ритъм. Магазините започват да отварят отново, а хората се завръщат по улиците. Има обаче промяна, която не може да не бъде забелязана… Жените сякаш са изчезнали.

„Момичетата не излизат от домовете си, стоят си вкъщи. От два дни не съм виждал никакви момичета по улиците на Кабул. Те се страхуват от талибаните”, заяви младеж от афганистанската столица.

ТАЛИБАНИТЕ В АФГАНИСТАН: Местните се страхуват от реваншизъм, Европа – от мигранти

Има и магазини, чийто бизнес върви по-добре от обикновено. Като ателието на Мохамед, който от десет години продава бурки, покриващи цялото тяло, каквито бяха наложени през 90-те години от талибаните.

„Бизнесът вървеше добре, но сега е още по-добре… Продажбите са повече, защото талибаните се върнаха и всички жени се уплашиха. Сега идват и си купуват бурки”, посочи Мохамед, продавач на бурки.

На блъскащи се колички и батут: Талибани се забавляват в увеселителен парк (ВИДЕО)

Група жени все пак се осмели да протестира по улиците на Кабул, като настояваха да се зачитат правата им. Свидетели споделят, че след връщането на талибаните много жени са били уволнени или сами са напуснали работа. През 90-те години радикалното движение затваряше жените по домовете им, като ги подлагаше на насилие и унижения, а на момичетата беше забранено да ходят на училище.