"На мен кой ми актуализира бюджета при три вълни на пандемия?", добави бившият премиер

„Служебното правителство представя две биещи се тези: имало много пари в бюджета, а в същото време искат актуализация. Кой на мен ми актуализира бюджета в три вълни на пандемията? Кой ми даваше пари за пътища? Нали ние ги изкарвахме чрез приходните агенции? Видя се, че и за добавки за пенсионерите сме заделили до края на годината”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в опустошеното от пожар село Кръстава.

„Пари има, просто те не разбират и не могат. Да сложи Кирил Ананиев за финансов министър, както го сложи в първия си кабинет, и той ще им оправи сметките. Да си бюджетар е занаят. Може да си заършил не „Харвард”, а и на Луната, но като не разбираш, само казваш: „Дайте ми празен чек да го похарча”, коментира още Борисов.

„Има такъв народ” буквално разнебити Кирил Петков и Асен Василев – двамата министри, които вееха като знаме”, каза още бившият премиер. И подчерта, че ГЕРБ не атакува служебния министър на икономиката, а просто подава сигнал за евентуалното му двойно гражданство. А този въпрос първоначално бил повдигнат от заместник-председателя на ИТН Тошко Йорданов.

Радев: Правителството, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията

Според него президентът Радев „не знае какво прави в момента” и евентуални нови парламентарни избори, проведени в различни дни от президентските, биха били пагубни за страната. „Представяте ли си три поредни седмици избори в пандемия? И как ще карат и връщат машините от чужбина толкова пъти?”, запита бившият премиер.

 

Той подчерта, че партията му би подкрепила правителство, което излезе с програма от 15-20 точки, съвпадащи с приоритетите на ГЕРБ-СДС. А коалицията би спечелила категорично евентуален вот през есента, смята експремиерът.

Петков за казуса с гражданството: Атака за добре свършената работа

Той отчете провал на служебното правителство във външната политика, икономиката, финансите и здравеопазването. 

Според него консултациите при президента Румен Радев са безсмислени. „Прах в очите на хората. Той се обърка като пате в калчищ”, смята лидерът на ГЕРБ. И добавя, че въпреки че ще върнат втория мандат незабавно, ГЕРБ-СДС все пак ще представят проект за кабинет, „за да могат хората да сравняват”.

Йорданов: В българската полиция има садисти, над тях - социопати

Борисов коментира и темата с полицейското насилие по време на протестите миналото лято. Той бе категоричен, че допреди дни не бил виждал записите от под колоните на Министерския съвет от 10 юли 2020 г.

„Подобни действия са недопустими. Очаквам адекватни наказания за полицаите, които са превишили правомощията си, но и за тези, които нападаха служители на реда. Този запис не съм го гледал никога. Ако бях, щях лично да подам сигнал. Как ще бият хора? И то вързани хора! Това е недопустимо”, заяви Борисов.

„Обещал съм магистрала „Хемус“ и Магерово са първите неща, които ще направи, когато хората видят разликата и видят на какво са попаднали. Страната не знам къде е, отвън изглежда отвратително. От лидер на Балканите, ние сега сме скарани с почти всички съседи. Единствено ние за Турция не пратихме помощ за пожарите. Важна е ролята на Турция особено по проблема с Афганистан. Сега ще очакваме от тях помощ за границата. Целият ЕС разчиташе на нашето добросъседство и разбирателство с турския президент. По време на пожарите цяла Европа откликна в помощ на Турция. Сега очакваме те да играят водеща роля в трагедията в Афганистан. Имаме тежък провал във външната политика. Сега разбирам, че са опитали тайно да замажат нещата и са отишли зад океана да поръчват самолети в тази тежка финансова криза“, заяви Борисов.

„Всеки ден обясняват, че няма пари, но имаме две противоречащи си тези. Имало пари, но кой ги събра тези пари? За два месеца служебното правителство ли, като ги извадиха от АМ „Хемус“ и от обектите, които хората чакат. В същото време казват да се актуализира бюджетът. В три вълни на пандемията кой на мен ми е актуализирал бюджета, ние откъде намирахме 50 лв. за пенсионерите и ги има до края на годината, за пътищата? Ние ги изкарвахме с НАП. Виждате ли какви неистини?“, попита той.

„Имаме провал във външната политика, провал във финансите, в икономиката, в здравеопазването. Българите започнаха да измират, защото не сме ваксинирани. Не сме ваксинирани, защото Радев и Стойчо Кацаров убиха ваксинационния процес и „зелените коридори“. Защо?“, попита лидерът на ГЕРБ.