„Корупционерите търсят повод, за да върнат часовника към времето на Борисов”, добави той

Атаката срещу министъра на икономиката Кирил Петков цели да обезсмисли и да постави под въпрос легитимността на всички актове на служебния кабинет. Това заяви в коментар президентът Румен Радев. 

„Правителството, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията. Осветли и пресече много схеми. Видяхте празните язовири, станаха ясни парите, предплатени за ремонти и строежи на хартия. Видяхте къде отиват кредитите на ББР”, категоричен е държавният глава.

Радев: Българите за пореден път ще изнесат кризата на собствения си гръб

По думите му „корупционерите търсят формален юридически повод, за да върнат часовника назад към времето на Борисов, когато паразитираха върху бюджета”. „Това е политическият залог. По юридическия казус ще се произнесат съдиите от Конституционния съд”, добави той.

Радев посочи, че все още няма решение на кого ще връчи третия мандат, тъй като не са приключили консултациите с всички партии.

„Мога да ви кажа, че и на Консултативния съвет, и на проведените до момента консултации парламентарно представените партии показват, че ясно разбират всички предизвикателства, пред които е изправена страната. Очаквам това разбиране да се пренесе като отговорност и в парламента, за да може да се актуализира бюджетът и да има достатъчно средства за посрещане на кризите”, обясни държавният глава.

Той е категоричен, че няма място за „политиканско увъртане”, когато става въпрос за здравето на българите и за сигурността по границите. „Именно по гласуването на актуализацията на бюджета ще си проличи кои партии работят за хората, а кои за себе си”, добави Радев. 

„Ще бъде крайно безотговорно, ако и този парламент приключи без да състави редовно правителство и без да актуализира бюджета. Което означава, че ще остави следващия служебен кабинет с вързани ръце по време на криза”, заключи президентът. 

Петков за казуса с гражданството: Атака за добре свършената работа

Малко след изказването на Радев, от ГЕРБ контраатакуваха при посещение на Бойко Борисов в село Кръстава. „Разбрах, че днес Радев е казал, че корупционери искали да свалят въпросния Киро.

Първите, които вдигнаха завесата що за птица е назначил Радев бяха ИТН. В парламента при това. Ние като партия, уважаваща закона само питаме Конституционния съд. Ясно, че ако не си български гражданин, не може да си министър”, заяви Борисов.

Според него някой „не си е свършил работата при избора на служебния кабинет”. Последваха критики за справянето с кризата с COVID-19 и ваксинацията, както и актуализацията на бюджета. „Бюджетът е внесен от Асен Василев. Сътрудникът, англичанинът, нали сега е модерно да се реферираме към чужденците, каза, че той е един много умен мошеник. И ти искаш да му подкрепя бюджета? Та утре да кажат – Борисов подкрепи мошеника”, посочи Бойко Борисов.