„Твърди се, че само за 10 дни фирмите са надплатили 53 млн. лв. чрез сметките си за ток”, посочи тя

Комисията по ревизия се захвана с енергетиката. Мая Манолова цитира информация от АЕЦ „Козлодуй”, че има споразумение между четирима търговци на енергийната борса за некоректни практики. Получени са сигнали за  предизвикани изкуствени дефицити на електроенергия. Конкретни имена, обаче, не бяха казани.

Манолова пресметна, че за 10 дни бизнесът е надплатил 53 млн. лв. чрез сметките си, заради скока на тока. Комисията по ревизия е поискала информация от 12 енергийни дружества и от 13 топлофикации на територията на страната, но информацията или била непълна, или изобщо не била получена такава. 

„Получили сме различни сигнали по отношение на Българската енергийна борса за скока на цените на тока. Според работодателските организации това в резултат от целенасочени действия. Твърди се, че само за 10 дни от края на юли и началото на август, фирмите са надплатили 53 млн. лв. чрез сметките си за ток”, заяви Мая Манолова.

ДАНС и прокуратурата се заемат с високата цена на тока

„Има подадени сигнали и публична информация, че става дума за предизвикани изкуствени дефицити, за невключване на мощности, за изкуствено повишаване цената на тока на енергийната борса. В резултат на действията на ТЕЦ „Марица Изток 2", на дружествата, които са от групата на БЕХ, за предлагане на умишлено по-високи цени, които създават по-висок дефицит. Информация от АЕЦ „Козлодуй", подадена до комисията, сочи, че е налице сговор между 4 дружества, търговци на енергийната борса. Те прилагат нелоялни практики - не плащат или натискат падането на предварително сключени договори по сегмента двустранни договори. Има информация и за това, че борсата не е събрала вземане от над 8 млн. лв. от дружество, което в момента е в несъстоятелност, както и нформация за конфликти на интереси в ръководството на енергийната борса и други данни за плащания във вид на бонуси в самата борса”, каза още Манолова.

 

По думите й в тази ситуация има два варианта за действие. „Можем да отидем на място в енергийната борса или да изпълним желанието на работодателските организации и да направим обсъждане в Комисията, в присъствието на българския бизнес и при желание - на синдикатите. Заседанието може да бъде на тема скока на цените на електроенергията на борсата през последните седмици”, заяви Мая Манолова.

Красимир Дачев: Тези цени на тока започват да клатят основите на българската икономика

Константин Стаменов, председател на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и представляващ КРИБ, даде повече информация за това какво съдържа техния сигнал до Комисията.

„В нашия сигнал основно се адресираше недостатъчното предлагане от страна на държавните дружества от структурата на БЕХ. На борсата се търгуват определени количества. Те не са били необичайни, те са нормалните от доста време насам. Съответно производителите на електроенергия, в случая ТЕЦ „Марица Изток 2” и Националната електрическа компания, не реагираха на високите ценови нива”, посочи той.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев с остър коментар за цената на тока

„Около 5 000 мегавата товар в системата се произвеждаше в дните с екстремни стойности и те продължават. Това не е нещо, което е непостижимо. В България мощностите, които могат да се въведат в действие, са 10 000 мегавата. Т.е. имаше изкуствено създаден дефицит. Именно това пише в нашия сигнал”, допълни Стаменов. И категорично заяви, че е имало „бездействие от страна на държавните дружества”.

„В дните на екстремни стойности ТЕЦ „Марица Изток 2” работеше с 25% от мощностите си. Тогава функционираха два блока. В момента работят с шест. Направете си сметка какво е едно държавно дружество с огромни загуби всяка година да не реагира на цени, с които можеше да спечели и да си намали загубите. Повече от 10 дни работеха с два блока и не реагираха по никакъв начин”, обясни Стаменов.