Двамата пострадали ще бъдат извикани и изслушани в новосформираната комисия

Два нови сигнала за полицейско насилие са постъпили в Народното събрание. Това обяви председателят на Комисията за полицейското насилие Николай Хаджигенов по време на първото заседание на новосформирания парламентарен орган.

Попов, СФСМВР: Полицаите на протестите миналото лято са превишили правомощията си

Първият сигнал е подаден от Даниел Павлов, който твърди, че е бил нападнат от униформени. Един от полицаите бръкнал в очите му и извадил лещите му.

Вторият сигнал е от 18-годишен младеж, който пише, че върху него е бил изпразнен цял флакон с лютив спрей. И двата сигнала се отнасят за протестите на 2 септември 2020 г.

Двамата пострадали ще бъдат извикани и изслушани в комисията, каза Хаджигенов. От Министерството на здравеопазването ще бъде изискан списък със спрейовете, позволени за използване от полицията.

Прокуратурата: Явяването на Гешев в Комисията за полицейско насилие нарушава Конституцията

Хаджигенов определи отказа на главния прокурор Иван Гешев да се яви за изслушване пред комисията като „обяснение на Конституцията за третокласници”.

По въпроса с подслушването той допълни, че и ГДБОП и ДАНС са разработвали лица,  участващи в протестите. „Целият апарат на службите е бил хвърлен в това. Двама от разпитаните служители работят в Отдел „Контратероризъм” от самото му създаване и казаха, че подобно нещо до момента няма прецедент”.

„Записът с полицейското насилие, който е предоставен и на медиите, показва нарушения на тайминга. Трябва да се направи експертиза, за да се определи дали има външна намеса, но тя е скъпа. Ще се опитаме да направим това максимално бързо. Търсим записа от втората камера на НСО. Тя предоставя отличен ъгъл и ще видим лицата на  всички полицаи, биещи протестиращи. По разказа на петте деца, които са при мен като клиенти – става ясно, че липсват кадри. Надяваме се, че скоро ще получим и втория запис”, подчерта Хаджигенов. 

Част от първото заседание на комисията се проведе при закрити врата заради изслушване на служители от МВР и разглеждане на документи със секретна информация.

ВСИЧКО ЗА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ ПОД КОЛОНИТЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ВИЖТЕ ТУК

Източник: БТА