Коментар на политолога Цветанка Андреева и социолога Първан Симеонов

Президентът Румен Радев проведе допълнителни консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на правителство. След два дни разговори с основните партии все още не е ясно кога отново ще се завърти парламентарната рулетка. На масата остават призивите за изглаждане на различията, за да се стигне до редовно правителство, дори с живот от едва няколко месеца.

Ще се намери ли компромис за съставяне на правителство или ни очакват нови избори – в ефира на „Здравей, България” темата коментираха политологът Цветанка Андреева и социологът Първан Симеонов.

„След снощното изявление на Слави Трифонов нещата стават все по-ясни. Той категорично обяви, че ИТН ще бъде oпозиция, което означава че няма да участват в какъвто и да е кабинет”, каза Цветанка Андреева.

Трифонов: Уважаеми управляващи, ние ще бъдем вашата конструктивна опозиция

„Вероятно има още варианти за ходове и теоретично има време да бъде създадено и изградено едно макар и временно правителство. Реалността обаче все повече сочи, че се отива на следващи избори”, допълни тя.

„България си причини от нищо нещо. Имаше ясен протест, ясно мнозинство за промяна. ГЕРБ приключи един цял етап от историята. Имаше готов прототип какво правителство да се създаде – служебното го показа, беше харесано, произведе разни звезди като Кирил Петков и накрая някак си партиите на протеста се скараха”, коментира Първан Симеонов.

ПРЕДИ ВТОРИЯ МАНДАТ: Остър тон между президента и ДПС (ОБЗОР)

По думите това, което се случва в момента, е абсурдно, защото „при ясна политическа воля, при готова чернова за правителство, България отива към нови избори”.

„На всичкото отгоре има опити тези избори да не са 2 в 1, т.е. ще трябва да обясним на народа, че трябва да ходи два или три пъти на избори заради проблеми с машините. Според мен те ще могат да се решат. Идеята им беше да направят нещата по-лесни, а не да е по-трудно. Ако сега някой се яви и обясни на хората, че заради машините трябва да ходят да гласуват два пъти, ме е страх какви резултати и каква активност ще има на тези избори”, каза още Симеонов. И допълни: „Някои партии се надяват да има правителство, но има формации, които са наясно, че вече се върви към избори и казват, че ще направят всичко възможно, само и само да не е тяхна вината”.

Целия разговор гледайте във видеото.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК