След два дни разговори все още не е ясно кога отново ще се завърти парламентарната рулетка

Скандал на последните консултации при президента Румен Радев преди връчването на втория и третия мандат за съставяне на правителство!

След два дни разговори с основните партии, все още не е ясно кога отново ще се завърти парламентарната рулетка. На масата остават призивите за изглаждане на различията, за да се стигне до редовно правителство дори с живот от едва няколко месеца.

Искри между ДПС и Радев заради гражданството на Петков

А парламентът най-накрая е готов да започне работа по същество. В спешен порядък депутатите успяха да си разпределят постовете в 22 постоянни комисии.

Причината за скандала с ДПС стана двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков. Заради което от движението напуснаха протестно заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник. 

„Аз не мисля, че е много удачно точно вие да повдигате тази тема”. Така президентът Румен Радев се обърна към ДПС.

Той вече говорил по темата с Кирил Петков. И му е задал точен въпрос. Който, повторен днес, разпали искрите с ДПС.

„Когато избухна този скандал аз веднага се срещнах с г-н Петков и го запитах – „Вие ще ми кажете ли коя е вашата родина майка - България или Канада?. И получих абсолютно еднозначен отговор - България”. Вие г-н Карадайъ ще ми кажете ли - Коя е вашата родина майка?”, добави Радев.

"Изправи се БГ! Ние идваме!": Актуализацията на бюджета е инструмент за решаването на кризата

„Моята родина е България. Но освен прародина, ако погледнем и пра, пра, прародина ни - защото на база исторически данни тя се оказва да е обща”, отговори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Аз понеже чух друго ваше изявление, пред чужди власти преди няколко месеца се надявам да сте искрен в тези думи”, каза още Радев.

„Не мога да остана безучастие когато българският президент пита коя е родината майка. Всеки човек, който не живее на територията на страната, където е основният етнос, има родина и има родина по произход, която се нарича прародина. Съжалявам, че тази лекция трябва да се чете тук, пред президента на републиката”, добави Йордан Цонев от ДПС.

Извън спора за родина и прародина - и ДПС, и президента са съгласни, че страната ни се нуждае от редовно правителство. Но подкрепа на ДПС няма да е безусловна.

„Ние, нашия дял и нашия принос - винаги сме го давали и пак ще си го дадем”, каза Мустафа Карадайъ.

С ясна визия дойдоха на “Дондуков” 2 от „Демократична България” - експертно правителство, което да управлява през зимните месеци. Президентът им напомни, че шансът е само един.

Иванов: Трябва правителство поне за зимата

„Остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или да нямаме правителство”, подчерта Радев.

„Ключовият елемент, няма какво да го крия, е в готовността на колегите от „Има такъв народ” - да влязат в този разговор за третия мандат. Без това няма как да стане”, заяви Христо Иванов.

След срещата „Демократична България” поставиха условие - няма да подкрепят третия мандат, ако той отиде при БСП.

Такова условие не поставят обаче от „Изправи се БГ!Ние идваме!”.

„Заявихме ясно, че ще положим усилия за сформиране на редовно правителство независимо на коя политическа сила ще бъде връчен третият мандат. Очакването е за политическа отговорност и чрез разговори да стигнем до формулата за следващия кабинет”, обясни Манолова след срещата.

„Ще настояваме този път да има пълна публичност и прозрачност при разговорите. На тях трябва да присъстват и медиите. Евентуалният кабинет би трябвало да е с мандат до пролетта и в него да не участват политически фигури”, каза още Манолова.

„Тъй като отскоро съм в политиката, явно не ги разбирам нещата така, както ги разбират печените политици. Печените български политици. Явно някои неща, като последователност, да си държиш на думата, почтеност, компромис, жест, уважение, явно тези неща са част от нормалния живот, но от политическия - не са! Там тези думи придобиват съвсем друг смисъл, звучат по един начин, но всъщност предполагат точно обратните действия. Да, не ги разбирам аз тия неща. И честно да си призная - нито искам да ги разбирам, нито пък някога ще приема този начин на поведение, в който казваш едно, пък правиш друго, в който лъжата е истина, компромисът е навеждане, а почтеността е някаква архаична глупост”, написа Слави Трифонов в профила си във Facebook.