Това стана ясно по време на изслушването на енергийния министър Андрей Живков в НС

Oбвинения за конфликт на интереси се чуха в пленарната зала по време на изслушването на енергийния министър Андрей Живков в четвъртък. 

Той трябваше да обясни защо България се е забавила с транспониране на директивата за Възобновяеми енергийни източници от 2018 г. Целта й е да насърчи използването на екомощности, така че до 2030 г. 32% от брутното производство на енергия да е от зелена енергия.

Заради скъпия ток: Работодателите искат оставки, готови са за протести (ВИДЕО+СНИМКИ)

Депутати от ГЕРБ-СДС и от БСП обаче заподозряха, че колежката им от "Има такъв народ" Живка Железова е поискала министърът да говори в парламента, защото самата тя е влязла в конфликт на интереси.

„Съдружник ли е г-жа Железова във фотоволтаична централа, която произвежда електроенергия? Тези въпроси касаят Вас или тези 300 производителя? Цялото Народно събрание ли трябва да се занимава с тези частни случаи?”, попита Драгомир Стойнев, БСП.

„Това е един лобистки казус. Едни фирми са взели финансиране. ЕС им е финансирало инсталациите, но искат да бъдат подпомагани и от държавата. Не бива да се злоупотребява, ако и колежката има участие”, посочи от своя страна Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

Работодателските организации бойкотираха среща в БЕХ за цената на тока

„Не приемам бовиненията в конфликт на интереси. Говорим за директива. Премествате фокуса, че България ще бъде санкционирана и паричните санкции ще се вземат от държавния бюджет”, отговори Железова.

Следобед депутатите се захващат с една от най-важните задачи, които имат да решават в рамките на този парламент – актуализацията на бюджета. Очаква се финансовият министър Асен Василев да дойде в НС, за да разясни всички детайли по така предложения проект за ревизия на държавните пари.