Той беше изслушан в комисия

Шефът на Националната служба за охрана ген. Емил Тонев с коментар по записите с полицейско насилие от протестите през лятото на 2020 г. Той беше изслушан в Комисията за контрол над службите за сигурност в Народното събрание. 

„Това, което е трябвало, съм го направил и считам, че е напълно законно. Не съм укривал нищо и имам документи, с които мога да го докажа”, посочи той.

 

 

Ген. Тонев обясни, че след като е бил назначен за началник на службата за охрана не е намерил записите. „Записите ги няма в службата. С протокол са предоставени на СДВР още на 16 юли 2020 г. - по тяхно искане. Това, което е поискано, това сме предали”, каза началникът на НСО.

Хаджигенов: Получихме два нови сигнала за полицейско насилие на протестите

В отговор на въпрос дали има записи от втората камера в района - Тонев обясни, че няма повече записи от тази дата, освен предадения в СДВР.

„Записът е поискан от СДВР на 16-и сутринта, следобед вече им беше предаден. На Николай Хаджигенов, който също е поискал записа - сме му отговорили, че нямаме право да му го дадем”, уточни ген. Тонев.

Шефът на НСО отговори и на съмненията на Хаджигенов за манипулация на части от записа. „Не мога да коментирам такова нещо. Не е свършено при нас. Ако има такова нещо, не е правено при нас. Ние сме предали записите на СДВР, както трябва”, категоричен е шефът на НСО.

Той обясни още, че има нужда от промяна в Закона за НСО. „Редуцирането на списъка вече е политическо решение. Ще направя това, което ми дава законът”, завърши Тонев. 

ВСИЧКО ЗА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ ПОД КОЛОНИТЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ВИЖТЕ ТУК