Надежда за редовно правителство все още имат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Политическата криза у нас се задълбочава. От „Има такъв народ” са категорични, че минават в опозиция.  Това намалява шансовете за редовно правителство с последния, трети мандат. На този фон все повече се говори за експертен кабинет, който да управлява страната само няколко месеца.

Има ли надежда сред партиите, които могат да получат третия мандат?

Съставянето на редовно правителство на страната ни изглежда все повече като мисия невъзможна. В кулоарите на парламента днес от „Има такъв народ” потвърдиха, че ще седнат на местата на опозицията.

Това за „Демократична България” означава, че вървим към нови поредни предсрочни избори. И все пак - нови преговори между партиите ще има. Организатор е „Изправи се БГ! Ние идваме!”, които и без мандат в ръце, ще поканят всички партии без ГЕРБ и ДПС още в следващите дни.

Президентът обяви кога връчва мандата на ГЕРБ-СДС

БСП пък още са готови да опитат, ако те получат шанса от държавния глава. От „Има такъв народ“ са непреклонни. Остават в опозиция.

„Правим това, което сме казали - предложихме кабинет, не получихме подкрепа, изтеглихме кабинета. Ние сме в опозиция, защото всички партии казаха, че няма да го подкрепят. Какво е неясното?”, заяви Тошко Йорданов.

Срещу тази заявка от „Демократична България” предупредиха – ако позицията на партията на Слави Трифонов не се промени, сценарият е един.

„Това означава, че отиваме на нови избори. Неразумно е да тласкаме страната към нови избори”, заяви Христо Иванов.

Надежда за редовно правителство все още имат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Заради това и започват нови преговори с партиите още следващите дни. А идеята им е – начело на държавата да застане експертен кабинет.

„Правителство с насочен мандат, до следващата пролет. Тези разговори да се случат публично и сме готови да положим всички усилия да влязат в тях всички без ГЕРБ и ДПС”, обясни Мая Манолова.

Десислава Атанасова: Правителство до пролетта, което не е политическо, е доста налудничава идея

Първите обявили се за опозиция – ГЕРБ-СДС обаче не харесаха идеята за правителство с определен срок на годност.

„Тази идея ми се струва доста налудничава, защото редовно правителство се избира за 4-годишен мандат. Не с някакви други срокове, визирани в някакъв проект на решение. На България й е нужно редовно правителство, което да взема решения и да носи отговорност”, каза Десислава Атанасова.

От партията на Бойко Борисов са категорични – ще върнат неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство. Друга е заявката на БСП, въпреки че още не знаят дали в техните ръце ще отиде третият мандат.

„Няма гаранции, че ще има подкрепа или неподкрепа. Но ние сме длъжни да опитаме, защото България се нуждае от редовно правителство. Оставете БСП, оставете ИТН, оставете ДБ – България се нуждае от редовно правителство”, категоричен бе Георги Гьоков от БСП.

След като стана ясно кой иска да е в опозиция, сега въпросът е кой ще отиде на новите преговори преди последния шанс за редовен кабинет в рамките на 46-то Народно събрание.

Тошко Йорданов за кабинет с третия мандат: Ние сме в опозиция