Няколко души са загинали след стрелби

Отново протести в Афганистан. Хиляди хора с националните знамена излязоха по улиците, за да се противопоставят на талибаните. Няколко души са загинали, след като ислямистите стреляли в източния град Асадабад. 

Точно в деня, в който Афганистан отбелязва 102 години от своята независимост, хиляди излязоха да протестират срещу талибаните в Кабул.

Религия, пари, произход: Какво се знае за талибаните (ВИДЕО+СНИМКИ)

Някои от демонстрациите бяха малобройни, но те и огромният брой хора, които се опитват да избягат от страната, показват предизвикателствата, пред които са изправени талибаните.

„99.99 процента от населението на Афганистан са мюсюлмани и вярват в Исляма. Когато вярваш в закона, трябва да прилагаш закона. Така че ислямът е законът”, посочи висшият представител на талибаните Уахидула Хашими.  

 

 

Американските части използваха сълзотворен газ край летището в Кабул, за да овладеят множеството от афганистанци, опитващи се да избягат от режима. Президент Джо Байдън заяви, че техните войски ще останат в Афганистан, докато евакуацията приключи.

„Идеята, че талибаните могат да превземат страната, се основава на възможността по някакъв начин 300 000 войници, които сме обучили и екипирали, просто да се сринат и да се предадат. Не мисля, че някой е очаквал това да се случи”, коментира Байдън.

Как се промени животът в Афганистан през годините (ГАЛЕРИЯ)

 

 

От Обединените арабски емирства, където избяга след идването на талибаните, афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че е напуснал Кабул, за да предотврати кръвопролитие. Той опроверга съобщенията, че е взел със себе си голяма сума пари.

„Ако бях останал президент на Афганистан, щях да бъда обесен пред очите на афганистанския народ. Това щеше да бъде ужасно бедствие за страната ни. Не се страхувам от достойна смърт, но не искам и безчестие за Афганистан”, каза Гани.

Русия обяви, че е готова да се върне на масата за преговорите за постигане на траен мир в Афганистан.