Здравното министерство с пояснение на заповедта за новите мерки

Няма затягане на мерките, а точно обратното. С новата заповед ресторантьорите могат вече да работят на 100%. Това заяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

„От началото на лятото всички мероприятия на закрито се провеждат при режим 50% от капацитета. Това не се променя. Със заповедта, която издадох вчера, им дадох възможността да работят на 100%. Тези, които искат, могат да продължат да работят на 50%. Никакви ограничения не са наложени”, категоричен е здравният министър. 

Нови правила за работата на заведения, спортни зали, кина и театри


Във връзка постъпващи от граждани запитвания относно работата на определени обекти и организирането на конкретни мероприятия при използването на капацитет до 50%, както и във връзка със заповедта, която влиза в сила от днес, 20 август, от здравното министерство направиха следните уточнения:

Условията за работа на тези обекти не са променяни. И досега те можеха да работят/ да бъдат организирани при използването на до 50% от капацитета на съответното място. Тази възможност е в сила и в момента. Новото от днес е, че същите могат да работят/ да бъдат организирани, използвайки 100% капацитет, ако персоналът и посетителите са или ваксинирани, или преболедували, или предоставят негативен резултат от PCR тест.

Заповедта се отнася до:

- конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма; 

- културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство); 

- на спортни състезания с публика;

- посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;

- посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца; 

- посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Другият нов текст в Заповедта засяга организацията на работата във всички администрации. Ръководителите на администрации установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа и организират работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

 

 

„Опитваме се максимално да отложим затягането на мерките, за да не навредим на хората”, заяви Кацаров пред журналисти. „Изменението на заповедта беше обяснено подробно вчера. Ресторантьорите работят цяло лято на 50%, с новата заповед им се дава възможност да работят на 100% и те казват, че ще протестират”, коментира Кацаров.

На този фон от Столичната община обмислят промяна в графика на метрото и автобусите и засилени проверки за това носят ли се маски.

„Тогава, когато има по-голямо натоварване - се променят разписанията и се увеличава броят на влаковете. Само за август са направени над 360 проверки за носене на маски в градския транспорт. Има 24 полицейски разпореждания и са съставени пет акта”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новите мерки ще поставят пред сериозно предизвикателство туризма, се казва в позиция на ресорното ведомство. От там настояват в случай на неизбежно налагане на ограничения заради пандемията, те да бъдат обвързани с ясни икономически мерки, като тези мерки да влизат в сила автоматично с въвеждането на ограниченията.

Няколко часа след заповедта на здравния министър ресторантьори обвявиха, че са в протестна готовност. Причината - работата при пълен капацитет била непосилна с посочените изисквания.

 „Това е една допълнителна тежест към заведенията. Да си обслужват клиентите, да внимават за храната или да се занимават с това да чекират QR кодове. Трябва да наемем допълнително човек за това”, казва Павлин Петров.

А служители вече подавали молби за напускане - от страх, че ще бъдат задължени от работодателя си да се ваксинират. От бранша твърдят, че заведенията отново се използват за политически цели. Този път да се стимулира имунизирането. 

„Ние не сме виновни за това, че не се спазват мерките. Здравните власти не си свършиха достатъчно добре работата и кампанията по ваксинация върви изключително зле, за което бизнесът няма никаква вина”, добавя Павлин.

В отговор здравният министър заяви, че заповедта му не е разбрана правилно. Стойчо Кацаров поясни, че не става дума за рестрикции, а за възможност обектите да заработят на пълни обороти.

Срещу новите промени се обявиха и от "Има такъв народ". Партията настоя за отмяна на заповедта, наричайки я дискриминационна.

„Разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права. Разчитайте на мъдростта и на интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор”, заяви проф. Андрей Чорбанов.

„Аз съм изумен от реакцията на някои политици и общественици. Хора, преди да говорите, четете, моля ви се. Никакви ограничения не са наложени - точно обратното. Мерките, които се предлагат са стимулиращи”, повтори д-р Стойчо Кацаров.

Част от хората са категорични, че посещения на обекти само със сертификат няма да е стимул да се ваксинират.

От здравното министерство не предвиждат намаляване на капацитета от 50 на 30% в ресторанти, фитнеси и театри.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК