Това обяви външният министър Светлан Стоев на среща на страните - членки на НАТО

България е готова да приеме до 70 афганистанци на своя територия. Това е заявил министърът на външните работи Светлан Стоев по време на днешната видеоконференция на външните министри на НАТО, посветена на ситуацията в Афганистан.

Полски дипломат: Тълпите на летището в Кабул пречат на евакуацията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Някои съюзници са поискали удължаване на срока за евакуация от Афганистан, за да може повече от хората да бъдат изведени от там. По данни на американците, срокът приключва на 31-ви август,  съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той припомни, че фокусът на организацията е да изтегли работилите в страната представители на Алианса, но също и афганистанци, които са му подпомагали. 

Столтенберг заяви, че има достатъчно самолети, а като основен проблем открои:

"Голямото предизвикателство е да качим хората на тези самолети. Ограничаващият фактор не е тяхната липса, това да докараме хората до летището, където документите им да бъдат обработени и след това да ги качим на тях. Този въпрос беше основно разгледан на днешната среща, тъй като бе повдигнат от много съюзници".

Столтенберг уточни, че броят на работилите за НАТО в Афганистан е намален от 800 на по-малко от 500, като от тях под 200 са афганистанци.

"Очакваме талибаните да спазват обещанията си, страната да не се превърне отново в рай за международния тероризъм, както и да зачитат правата на всички граждани, в т.ч. жени и деца", отново подчерта Столтенберг.