Няма предварително определен срок, в който да се излъчи кандидат за премиер

Какво предвижда процедурата по конституция при нереализиран и втори мандат? От ГЕРБ-СДС върнаха папката днес - на 20 август, което означава, че вече тече седемдневният срок, в който президентът трябва да задейства процедурата по връчването на третия мандат. Това трябва да се случи най-късно до другия петък - 27-ми август. 

Третият мандат отива при политическа сила по преценка на държавния глава. Той е задължен да го връчи в рамките на седем дни, но в Конституцията не е посочен срок, в който партията трябва да го изпълни. 

На практика мандатът може да попадне във всяка една от останали четири парламентарни групи - БСП, „Демократична България”, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Конституционният съд казва, че процедурата се забързва. Тя обаче се забързва по отношение на това коя да е групата”, обясни преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Разнопосочни политически реакции след връщането на втория мандат (ВИДЕО)

Оттам нататък няма предварително определен срок, в който да се излъчи кандидат за премиер. Липсата му - решение на Конституционния съд тълкува като възможност за политически разговори и търсене на стабилна коалиция.

„Тъй като правителството трябва да бъде подкрепено от парламента, поради тази причина тежестта пада върху него и парламентарните групи да потърсят съгласие помежду си”, каза още доц. Киселова.

За сметка на това, след като партията излъчи министър-председател, той вече ще има седем дни, за да представи структурата на бъдещия кабинет пред президента.

„Според мен трябва да се спази някакъв разумен срок, в който избирателите да не се изнервят прекомерно и от друга страна да не се поставя под съмнение нормалното функциониране на държавата”, посочи преподавателят по конституционно право.

Президентът връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС, Даниел Митов го върна (ВИДЕО)

Развръзка, както за проучвателния мандат, така и за актуализацията на бюджета и насрочването на президентските избори, може да очакваме до началото на септември  - прогнозира  доц. Киселова.

„Най-тежкото, което си представяме, е да се проведат избори „2 в 1”. Или в три поредни седмици да има избори. Но това са обичайни практики. Изборите винаги са изход”, добави тя.

От ЦИК още не са обявили дали има техническа възможност за едновременно гласуване. Вариант, според доставчика на машините, е гласуване с две карти.