Екипът на NOVA получи такъв сигнал

Лежащо болни, които ходят на хемодиализа в Александровска болница, няма как да бъдат транспортирани до диализния център. Сигналът екипът ни получи от дъщерята на жена, която от скоро е неподвижна. За да живее, близките ѝ трябва да плащат по 100 лв. на ден за частна линейка.

ЗАРАДИ ГРЕШКA: Обявиха жива жена за мъртва

От болницата потвърдиха, че за пациентите в тежко състояние не е осигурен транспорт до диализния им център и че близките трябва да намират начин сами.

66-годишната Таня Фидъова страда от хронична бъбречна недостатъчност. От три години ходи три пъти седмично на хемодиализа в столичната Александровска болница. Доскоро жената е транспортирана безплатно до диализния център  - с бус на фирма, с която болницата има сключен договор. Състоянието ѝ обаче рязко се влошило, разказва нейната дъщеря.

„Преди 12 дни получи инсулт. Състоянието ѝ е много тежко и е неподвижна. Тя е в състояние,в което може само да лежи. Не може да се надигне, нищо не може да направи”, каза Банита Фидьова.

Спешните медици недоволстват от заплащането за работа с болни от COVID-19

Лежащо болните обаче нямало как да бъдат извозвани до диализния център. Това обяснили на дъщерята на болната от Александровска болница.

„Казаха ни, че фирмата, с която работят, не предоставя линейка за лежащо болни и че това е проблем на самите близки - как ще транспортират хората, които имат нужда от диализа. Предоставят транспорт само за седящо болни”, добави Фидьова.  

От Александровска  болница потвърдиха, че бусовете на фирмата, с която имат договор, не са оборудвани с носилки за лежащо болни. Шофьорите нямали и задължение да взимат болните от дома им и да ги свалят до долу.

„Освен това, независимо, че евентуално би могла да бъде в седящо положение, е наша отговорност да бъдат наети санитари, които да я свалят до линейката. От линейката до отделението. От отделението до линейката. И така обратно до вкъщи три пъти в седмицата. Оказа се, че това просто е едно бусче със седящи места. Няма място за инвалидна количка, не е пригодено за носилки”, обясни дъщерята на пациентката.

Оттук нататък вариантите са два - пациентът да бъде настанен в частна болница, в която има диализен център, или близките да плащат на частна линейка три пъти седмично. Банита Фьодова смята да отнесе въпроса до Европейската комисия, Европейския парламент и Световната здравна организация.

Още гледайте във видеото.