Това заяви лидерът на БСП на пресконференция

„Както знаете, президентът ще връчи в петък третия мандат, по своя преценка. Тези дни Мая Манолова направи предложение до петък да се съберем трите протестни партии и БСП и да проведем консултации по три въпроса. Първият - да вземем решение помежду си на коя партия президентът да връчи третия мандат. Вторият - да изработим приоритети на бъдещо управление и третият - да се консултираме по състава на Министерския съвет”. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Президентът ще изчака с третия мандат до последния възможен момент (ОБЗОР)

Тя обаче посочи, че позицията на столетницата винаги е била да се спазват Конституцията и законите на страната, да има принципност и прозрачност. „Затова ние няма как да погазим основния закон и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Партиите не могат да вземат такова решение. То е единствено в правомощията на президента Румен Радев”, каза Нинова, като поясни, че за петгодишен мандат от БСП не са си позволявали да му дават решения по въпроси, които са в неговите правомощия.
 

 

Нинова допълни, че ако мандатът бъде връчен на столетницата, те ще започнат разговори с другите партии. „Първата задача ще е в седемдневен срок да се излъчи кандидат за премиер. Втората е да подготвим приоритетите на това управление, а третата - да разговаряме по персоналния състав”, допълни тя.  

Нинова: Ще положим максимални усилия за съставяне на редовен кабинет

Лидерът на БСП обясни, че ако получат папката с мандата от президента, ще поканят на разговори „Има такъв народ” за евентуално бъдещо правителство. „Четирите партии имаме добра база за разговори, защото в първия кръг от преговорите постигнахме една политическа декларация, в която бяхме стигнали до съгласие по ключови въпроси за едно бъдещо управление. Ние имаме на какво да стъпим. Затова ще инициираме разговори с тях”, уточни тя.

Според нея актуализацията на бюджета е една от темите, които не могат да чакат. „Четирите партии да излъчим икономисти, финансисти и специалисти по социална политика и до петък да постигнем съгласие как да актуализираме бюджета. Вместо да се пазарим при кого да отиде третият мандат, да постигнем съгласие за актуализацията”, категоричен е лидерът на БСП.

Нинова: Ограничителните мерки да вървят заедно с компенсации на засегнатите

Без актуализация на бюджета Нинова прогнозира проблеми в здравната сфера заради умората в медиците и необходимостта от помощ за работа на първа линия. „Ще има проблеми с лекарствата. Болниците имат нужда от Ремдесивир”, каза тя.

Лидерът на БСП засегна и темата с бежанците, като поясни, че от партията имат последователна и принципна позиция. „Припомням ви, че в 44-ия парламент, когато министър-председателят Борисов предложи квоти на бежанци, ние бяхме инициатори за приемане на решение на парламента да не се подписва споразумение за приемане на квоти. Оставаме на същата позиция”, подчерта Нинова.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК