Необходимо е да се намали консумацията на мазнини

Диетологът Дюрдане Кескинер в интервю за вестник „Sözcü“ разказа как да намалим холестерола в организма без лекарства, пише РИА Новости.

Както бе отбелязано, има два вида холестерол, „добър“ (HDL) и „лош“ (LDL), които трябва да бъдат балансирани в организма.

С колко минути порция орехи удължава живота ви

За да се намали нивото на „лошия“ (LDL), и да се повиши нивото на „добрия“ (HDL), специалистът препоръчва редовни занимания със спорт и борба с наднорменото тегло. Освен това трябва да се придържате към определени правила за хранене.

Необходимо е да се намали консумацията на мазнини и да се даде предпочитание на ненаситените мазнини пред наситените. Също така трябва да избягвате твърди мазнини като маргарин и свинска мас.

Освен това Кескинер съветва да не се яде тлъсто месо, колбаси, да се въздържате от пържено и т.н. „фаст фууд“, а когато се използва мляко и млечни продукти, да се даде предпочитание на нискомаслени продукти.

Също така трябва да пиете повече вода през целия ден и да консумирате повече фибри, препоръчва специалистът.

Какви са ползите от консумацията на кисело мляко? (ГАЛЕРИЯ)

Кескинер подчертава, че е възможно да се намали нивото на лошия холестерол без лекарства, като се използват естествени продукти и растения. Тя препоръчва редовно да ядете следните храни: овесени трици, пълнозърнест хляб, бобови растения (фибри); орехи, лешници, бадеми, риба, ленено семе (омега-3); ябълки (кварцин и пектин); чесън (алицин); лук (кварцин); грейпфрут, ябълки, круши (пектин); зехтин (мононенаситени мастни киселини); зелен и черен чай (катехини). 

Източник: БГНЕС