Заявените намерения за преговори между парламентарно представените партии пропаднаха

Шансовете за съставяне на правителство в 46-ото Народно събрание се топят. Заявените намерения за преговори между парламентарно представените партии пропаднаха.

Разговорите по инициатива на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ трябваше да започнат в сряда. Вчера Мая Манолова дори съобщи трите стъпки, по които ще действат. Сред тях - партиите да обсъдят и предложат на кого президентът да връчи третия мандат. Именно тази точка предизвика острата  реакция на БСП, които днес заявиха такива преговори за противоконституционни и отказаха участие. По-рано от „Има такъв народ” също заявиха, че няма да се включат. Сега топката отново беше прехвърлена към президента с призив да организира консултации преди връчването на 3 мандат.

„Ние няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Те не могат да вземат такова решение. Затова ние предлагаме всички да запазим спокойствие до петък и да изчакаме решението на Румен Радев”, заяви Корнелия Нинова.

Според нея, докато изчаква решението на президента, парламентът трябва да се занимава с актуализацията на бюджета, който е на дневен ред. Този тон отказа формацията на Манолова от разговорите, които смяташе да инициира.

„Разчитаме, че, след като партийните лидери не могат да си преглътнат егото, президентът ще прояви мъдрост и лидерство да инициира подобни консултации. Това, че разговорите не са противоконституционни мисля, че е ясно на всеки гражданин”, каза Мая Манолова.

„Сиела Норма” прогнозира двойно по-скъпи избори, ако се проведат отделно

Тя заяви, че биха участвали в разговори, организирани от други партии, но засега не е ясно дали друга формация ще поеме инициативата.

„Наложително е президентът да свика нов кръг от консултации, за да се стигне до решение на кризата. Ние сме готови да участваме в преговори за съставяне на кабинет, в противен случай държавата ще влезе в много по-тежки кризи”, коментира Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България".

От „Има такъв народ” също изразиха мнение.

„Всяка една партия си има своята тежест в НС. Може би, ако най-малката партия получи мандата, би консолидирала повече гласове около себе си, предвид заявките на „Демократична България”, каза Ива Митева.

Нинова: Няма как партиите да наложим на президента на кого да връчи мандата

Председателят на парламента заяви още, че най-вероятно президентските избори ще са през ноември и от гледна точка на икономии е по-добре да са две в едно. Според социолога Първан Симеонов обаче поредни избори не са най-добрият вариант.

„Въобще партиите сътвориха една перфектна буря, буквално от нищо-нещо. Все още имат седмица-две да поправят това. Не съм сигурен какво ще се случи при едни нови избори. Може да се окаже, че голяма част от българите отиват да гласуват наказателно срещу тези партии. И това наказание може да прелее във всякакви форми, включително и необичайни”, поясни той.

Президентът ще изчака с третия мандат до последния възможен момент (ОБЗОР)

Въпреки малките шансове за съставяне на правителство, от „Демократична България” заговориха за фигурата на новия министър-председател. Атанас Атанасов изненадващо заяви, че човек с качествата на Ива Митева може да стане новият премиер.

Митева: Актуализация на бюджета ще има, но трябва да се спре с популизма

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК