От „Има такъв народ” обаче са лаконични

72 часа преди да изтече крайният срок, в който президентът Румен Радев да връчи третия мандат, партиите в парламента промениха фокуса си. Така вместо коментари дали той изобщо ще бъде осъществен, вече се заговори за име на потенциален премиер. Идеята е да бъде номинирана настоящият председател на парламента Ива Митева.

Първо съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов заяви в понеделник, че Ива Митева има качествата да оглави бъдещ кабинет. И според Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!” сегашният председател на парламента може да бъде следващият министър-председател. От „Има такъв народ” обаче са лаконични.

„Има много достойни хора в нашата парламентарна група”, заяви Иво Атанасов, „Има такъв народ”.

Шансовете за съставяне на правителство намаляват (ОБЗОР)

Останалите партии първо настояват да видят развръзката с третия мандат в петък.

„Нека да проявим търпение, да изчакаме до петък, да видим кой ще е мандатоносителят, съобразно партиите, които биха застанали зад едно такова мнозинство, първо ще се набележи профил на евентуалния премиер и след това ще бъдат спрягани конкретни имена”, заяви Атанас Зафиров от БСП.

„Право да номинира премиер ще има парламентарната група, която ще приеме мандата. Аз съм работил с г-жа Митева и в предишното й качество, преди да е председател на парламента. Вярвам, че има какво да даде на българските институции, но пак не бих коментирал хипотезата за премиерски пост”, заяви Атанас Славов от „Демократична България”.

А от ГЕРБ са категорични, че на този етап няма да подкрепят никоя политическа формация след връчването на последната възможност за кабинет в 46-ия парламент.

Президентът ще изчака с третия мандат до последния възможен момент (ОБЗОР)

„Нямаме никакви причини да си променяме позицията относно третия мандат. Няма параметри, които да са ни известни. Нямам нищо против г-жа Митева, тя е председател на Народното събрание. Когато се поднасят подобни идеи на публиката, все пак е хубаво те да са добре структурирани”, заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

ДПС не са оптимисти за кабинет. И видяха виновника за това в така наречените „партии на протеста”.

„Изпокараха се вътре за постове, изпокараха се вътре за власт, изпокараха се за политики. След като се изпокараха за всичко това, след като сложиха разделителните линии, следва, че няма да има кабинет. „Да, България” и „Излез, влез, Мая ” и т.н. се държат като „Мили Ванили”. Те танцуват, пък отзад пее Прокопиев”, заяви Йордан Цонев от ДПС.