Това решиха тази вечер депутатите

Без охрана за главния прокурор, президентската администрация и първата дама. Това решиха тази вечер на комисия депутатите с промени в Закона за Националната служба за охрана. Според текстовете Службата вече ще охранява само „тримата големи” - президентът, премиерът и председателят на Народното събрание. 

Предлагат промени в Закона за НСО

След тричасови дебати депутатите в Комисията приеха двата проектозакона - на „Изправи се БГ! Ние идваме!” и на „Има такъв народ”. Дебатът обаче не премина без пререкания, като в ябълка на раздора се превърна това дали патриархът трябва да има охрана, както администрацията и семейството на президента.

„Смятам, че службата е Национална служба за охрана, а не е транспортна фирма. Затова няма нужда администрацията на президента да ползва НСО”, коментира председателят на парламента Ива Митева.

Димо Гяуров: Логично е да се намали броят на охраняваните от НСО

„Не мога да се съглася с реплики, че са чатаджии, водачи на кучета и не знам какви още са определенията. Преди време може и да е било така, но сега ви гарантирам, че не е. Да не казвам, че въобще не е така”, каза началникът на НСО Емил Тонев. 

„Бихме могли да окастрим НСО много. Както виждате не го правим. Оценяваме политическата обстановка не само у нас, но и по света. Считам, че освобождаването на човешки и финансов ресурс ще позволи на НСО да обучи по-добре служителите си, да ги тренира по-добре, да им закупи по-съвременна екипировка”, посочи Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Ива Митева: Главният прокурор не трябва да бъде охраняван от НСО

„Аз също категорично не съм съгласна НСО да се ползва като транспортна фирма и тя да бъде свързана с обиколки по магазини, покупки и всичко останало. Нещо, което наблюдавахме в последните няколко години”, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Двата проектозакона тепърва ще претърпят още промени между двете им разглеждания в Народното събрание.