Той е в отговор на самоубийствения атентат на летището в Кабул

След атентата на летището в Кабул американската армия е ликвидирала член на групировката Ислямска държава в Афганистан.

Смята се, че той е участвал в планирането на нападения срещу американци. Атаката е извършена с дрон в източната провинция Нангархар. Убит е и втори боец на ИДИЛ, който пътувал в същия автомобил.

От централното командване съобщават, че няма цивилни жертви при операцията. Междувременно от Белия дом съобщиха, че има опасност от нови атаки в Кабул в дните до крайния срок за изтегляне от Афганистан. Всички американски граждани са предупредени да напуснат района на летището.

Байдън даде на военното командване пълна свобода на действие за борба с ИДИЛ

„Заплахата продължава и е активна. Нашите войски все още са в опасност. Това продължава да е така всеки ден, когато те са там. Това е най -опасната част от мисията. Не вярваме на талибаните. Тук не става въпрос за доверие, но има реалност на терен. И реалността е, че талибаните контролират големи части от Афганистан, включително района около периметъра на летището. Така че трябва да се координираме с тях, за да изведем американските граждани, да измъкнем нашите афганистански партньори“, заяви говорителят Белия дом Джен Саки.

CBS: Над 170 са вече жертвите на атентата в Кабул (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че извършителите на нападението на летището не могат да се скрият и обеща да удари афганистанския клон на "Ислямска държава". "Ние ще ви намерим и ще ви накараме да платите", обеща американският президент.