Президентът не одобрява и идеята за избори 2 в 1

Обратното броене на третия мандат вече започна. Държавният глава Румен Радев втвърди тона към политическите партии и обяви, че страната е в криза. Президентът не одобрява и идеята за избори 2 в 1.

На този фон, от БСП търсят спешна подкрепа за съставяне на редовен кабинет, но лидерът на „Има такъв народ” категорично отхвърли вариант за правителство с третия мандат. Бойко Борисов пък ги обвини, че разиграват сценарии в полза на Радев.

Радев: Политиката е отговорност, крайно време е партиите да осъзнаят своята

Президентът отново призова партиите да съставят редовен кабинет и да не се стига до поредни извънредни избори. По думите му без коалиция няма как да се намери изход от кризата.

„Проблемът е в бягството от отговорност. Политическите сили в парламента не могат да продължават да бягат от своята отговорност. Това е тяхна отговорност. Докога хората ще чакат за решаването на елементарни въпроси. Колко избори трябва да преминем, за да разберем, че без диалог не става? Колко е нужно, за да разберем, че без коалиция не става?”, попита държавният глава.

Бабикян: Оттук нататък обсъжданията за правителство са безпредметни

Според президента най-важните задачи на настоящото Народно събрание са да актуализира бюджета и да укрепи здравната система за четвъртата COVID вълна.

„Политиката е преди всичко отговорност. Крайно време е парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея. Системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани”, смята Радев.

И все пак - ако се стигне до нов вот, президентът заяви, че ще се търси баланс - между цената на отделните избори и това избирателите да гласуват в три поредни недели.

„Избори 2 в 1 са срещу духа на нашия конституционен модел. Досега никога не е имало смесване в едно на парламентарни и президентски избори”, посочи президентът.

Нинова покани на разговори ИТН, ДБ и ИБГНИ

Радев е категоричен, ако се наложи - той е готов с ново служебно правителство. „Както видяхте, при предишното съставяне на служебното правителство - аз винаги съм готов”, уточни той.

Президентът отказа да коментира дали някой от сегашните служебни министри биха влезли в нов служебен кабинет. От това дали изборите ще бъдат 2 в 1 зависи ще се наложи ли страната ни да закупи нови машини за гласуване.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК