В момента цялата отговорност лежи върху партията, обясни тя

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство в разумен срок, ако не се постигне консенсус с поканените на разговори партии. Това обяви в изявление от Народното събрание лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Нинова покани на разговори ИТН, ДБ и ИБГНИ

Между 10 и 15 септември столетницата вижда обозримия срок за връщане на папката на президента. „Нямаме никакво намерение, ако днес се потвърди, че нямаме подкрепа, да го държим в неразумен срок”, уточни тя.

 

 

„За избор на правителство трябват 121 гласа. Ние разбираме своята тежест и че имаме само 36 и че трябва да търсим съюзници. Обърнахме се към новите партии - „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Поставихме си две цели - да направим редовен кабинет, за да посрещне кризите и мнозинство, което да продължи промяната на модела на управление на ГЕРБ”, посочи Нинова.

Нинова: Следващия петък трябва да отидем при президента с премиер

Лидерът на партията отчете и заявленията на поканените партии, че не искат да подкрепят правителство на БСП. „Разбира се, всяка партия е в правото си да вземе своето решение. Сигурно те са се съобразили с волята на техните избиратели. Волята на нашите е да стигнем до разбирателство и да има редовен кабинет”, каза още тя. 

Нинова коментира, че ако от БСП върнат мандата веднага, президентът трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. „Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, работниците без обезщетения, ако се наложи затваряне, болните без Ремдесивир, който липсва, лекарите без 1 000 лева на първа линия, както и полицаите без средства за охрана на границата”, смята тя.

Нинова: Ще проявим максимум разум и диалогичност с третия мандат

В изявлението си Нинова се обърна специално към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Той заяви, че трябва да върнем мандата веднага, че сме в изолация и че го държим като някаква механична играчка, с която си играем”, посочи тя и го призова: „Преди да давате оценки на другите партии си отговорете на въпроса защо никоя от партиите не желае да разговаря с ГЕРБ и кой днес е в тотална изолация. Ако гледате на сигурността на България, на здравето на хората, на доходите и на бедността като игра, която играхте 12 години, ние гледаме на тези въпроси като отговорност”, уточни Нинова.  

„Не съм посещавала офисите на Слави Трифонов. Всички срещи сме провеждали прозрачно и публично в Народното събрание”, обясни лидерът на БСП. 

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК