Страната ни разполага с 5160 места за настаняване

България се готви за бежанска вълна от Афганистан. В момента центровете за настаняване  са заети на 31 процента. 

Стефан Янев: Обстановката по границата е спокойна (ВИДЕО)

Абед Афзали е бежанец от Афганистан. Родителите му се установяват в България, когато е само на една година. Причината – гражданската война в началото на 90-те.

„Дядо ми беше аспирант в България и връщайки се в Афганистан, ни посъветва да си оставим живота там и да дойдем тук“, разказва той.

Абед заживява в София. Учи едновременно български и дари. Когато е на 20 години, за първи път посещава родния Афганистан.

Радев обсъди миграционния натиск и сигурността с посланика на Турция у нас

„Наистина чувството е неописуемо, напълват ти се очите със сълзи, не знаеш защо, но просто бликват“, споделя мъжът.

Забелязва, че на улиците е засилено военното присъствие. Но не предполага, че истинското военно положение ще настъпи 9 години по-късно.

„Вуйчо ми е бивш генерал, който е работил с НАТО и Америка. Всъщност в момента се притесняваме най-много за него“, казва Абед Афзали.

Мощна експлозия в Кабул, загинали са дете и жена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Страната ни разполага с 5160 места за настаняване, от които са заети малко над 1600. В София могат да бъдат настанени до 2030 бежанци. Засега капацитетът е запълнен на една трета. Най-много хора, потърсили и получили закрила, има в бежанския лагер в кв. „Военна рампа.“ Адиз Аби е сред новите момчета в центъра и също като тях има драматична съдба. 

„В Афганистан не беше добре за мен, защото нямаше работа и нямах храна, защото всеки ден имаше битка за власт“, разказва той. Тръгнал за Германия, но пътят му свършил на Балканите. Исмаил също е от Афганистан. Избягал след преврата.