Тя е била предизвикана от изстреляна ракета

Експлозия от изстреляна ракета отекна днес в Кабул, като първоначално бе сметната за нова атака. Американските военни нанесоха удар срещу няколко атентатори- самоубийци, които пътували с автомобил към летището в Кабул.

Преди три дни на летището в афганистанската столица бе извършен атентат с много жертви, докато западните сили завършваха там евакуационните си операции, предадоха журналисти на Франс прес.

 

яколко вторични експлозии от превозното средство показват наличието на значително количество взривни материали, съобщават американски представители. Ударът е нанесен с дрон и е вторият срещу бойци от групировката Ислямска държава в Афганистан. Тя пое отговорност за терористичния атентат в четвъртък на летището в Кабул. Талибаните също потвърдиха, че са ликвидирани предполагаеми атентатори.

Афганистанската полиция съобщи, че квартал близо до летището в Кабул е бил ударен от ракета и е загинало дете, въпреки че не е ясно дали двата случая са свързани. 

Бойците, убити в събота вечерта в резултат на удар на САЩ срещу членове на „Ислямска държава“ в Хорасан палнират нови атаки и правят взривни устройства. Това заяви помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан за Си Ен Ен, отговаряйки на въпроса дали убитите терористи са замесени в терористичната атака на летището в Кабул.

"Това са хората, които са планирали още атаки. Вярваме, че премахвайки ги, ние осуетихме тези атаки", каза той.

 

 

Съливан добави, че те са част от мрежата на "Ислямска държава" в Хорасан. Той също така отбеляза, че САЩ продължават да разработват цели за нови атаки.

Помощникът на президента по националната сигурност заяви, че „Ислямска държава“ в Хорасан се стреми да разшири дейността си извън Афганистан, но все още няма такива възможности. 

Източник: БГНЕС