Той би приел да е втори път служебен премиер

Какви ще са новите мерки срещу коронавируса и какъв ще е контролът по спазването им? За мигрантите, предстоящите избори и парите в държавата – какво ще завещае служебната власт на следващия редовен кабинет? 

За COVID-19

 „Многократно съм казвал, че управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. Тя е в ръцете на здравният министър, епидемиологичния съвет и доц. Кунчев. Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на база на наличната информация”. Това заяви в студиото на „Здравей България” по NOVA служебният министър-председател Стефан Янев.

Предлагат затягане на мерките в цялата страна

„В здравния съвет влизат различни хора, които трябва да намерят баланс. Вероятно ще има и недоволни, това е неминуемо. Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на здравеопазването. Той е най-близко до тематиката на проблема и притежава най-голямата експертиза по темата”, допълни Янев.

Решението как да се продължи с управлението на COVID кризата ще бъде взето днес или утре.

„Бизнесът и икономиката трябва да работят. Смятам, че всеки от нас е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази”, каза премиерът.

Кирил Петков: Имаме енергия да продължим да бъдем част от промяната

 

 

„Подготовката на болниците и техният капацитет беше коментиран в нашия план. При необходимост те ще имат възможност да увеличат капацитета си. Мерките са комплексни", посочи Янев.

„Преди една седмица са наложени специфични мерки за държавната администрация. Направено е плаващо работно време. Най-големите администрации са в София и ние се опитваме да избягваме струпването на тези хора в градския транспорт и в сградите. Направено е плаващо работно време”, обясни премиерът в отговор на твърденията на бизнеса, че мерките се прилагат само при тях.

Той добави, че на много публични места, където се събират големи групи от хора, мерките не се спазват. Именно това ще е причината за затягането на мерките, именно по тази линия, обясни Янев.

 

 

За задължителната ваксинация

„Има държави, които въведоха задължителната ваксинация за определени групи от обществото. Ние нямаме такова намерение и не предвиждаме такъв тип мерки. Ваксината е единственият разумен довод, даден от науката. Дори и да не те предпази на 100% от заболяването, то тя гарантира, че ще бъде прекарано значително по-леко”, заяви министър-председателят.

„В болниците и социалните домове процентът на ваксинираните служители е достатъчно висок. Разбира се, говорим за относителност на значението на думата „достатъчно”. Там има и случаи на хора, които не могат да се ваксинират поради болест или други проблеми. Създава се една среда на говорене и критика към различните. Нека да бъдем по-спокойни по темата и да търсим аргументите. Фактите са по-добри от емоциите”, каза Янев.

Василев обясни при какви условия би останал министър в редовно правителство

„Темпът на ваксинация у нас не е висок и всички знаем този факт. Кампаниите, които провеждаме, разчитат единствено на доброто отношение на хората. Разчитаме, че с предстоящото начало на учебната година хората ще се възползват от възможностите, които предлага нашата здравна система. Ние се намираме в много добра ситуация, в която можем да избираме между 5 ваксини. Много държави нямат този избор”, завърши Янев темата.

 

 

За компенсациите за бизнеса и медицинските работници

„Всички тези средства са предвидени в проекта за актуализация на бюджета, който беше внесен от служебното правителство. Самият процес по актуализацията му е в парламента и там депутатите ще решат дали тя ще се случи и в какъв вид. Те могат да променят много от параметрите”, обясни Янев.

„Здравното министерство е оценило реално труда на хората, които са на първа линия в борбата със заразата. Смятаме, че така се постига пълна справедливост между хората, които са 24 часа в отделението и тези, които имат по 2-3 пациента дневно”, посочи той.

За сценариите за изборите

„Ако е необходимо, мога да изпълнявам ролята на премиер и в едно следващо служебно правителство. Все пак това е решение на президента”, каза Янев.

„Организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие. Датата за президентските избори се избира от парламента. Президентът ще определи датата за парламентарните избори, заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2в1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2в1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени”, посочи министър-председателят.

За политическата криза

„Не можем да бъдем сигурни в нищо към този момент. Очевидно се намираме в една перманентна политическа криза. Кризата е на политическото лидерство и представителство. Говорим за феномен, който се откроява много ясно. Има липса на връзка между партиите и обществото. Гражданите не се чувстват достатъчно добре представени от политиците. Именно тази ниша може да бъде запълнена от едни евентуални нови политически проекти”, обясни Янев.

 За Асен Василев, Кирил Петков и тяхното участие в нов политически проект

„Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек”, каза Янев.

„Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим”, добави Янев.

За списъка „Магнитски”

„По отношение на този акт ние нямаме диспут с Европейската комисия. Въпросите им са уточняващи. Когато говорим за допълнителни имена, имаме две писти на действие. Едната възможност е американското правителство да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо предстои. „Българският списък” е само информативен и има за цел да предупреди фирмите да бъдат достатъчно предпазливи. Той вече си изигра ролята”, каза Янев.

За мигрантската вълна

„Взето е решение за задействане на един механизъм на НАТО за бързо реагиране. Тази готовност е 24 часа. От Афганистан вече са изведени определено количество граждани, които са работили с американското правителство. В необходимост за осигуряването на тяхната охрана и защита, НАТО създава такъв контингент. Там е предвидено да има и лекари, и психолози. Това е хуманитарна операция с ограничен мандат”, каза още той.

„Всички анализи сочат, че ситуацията ще предизвика сериозна мигрантска вълна. Ние работим активно в това направление и вече сме взели адекватни мерки”, обясни премиерът.

Повече по темата гледайте във видеото