„Смятам, че служебният кабинет е деполитизиран и трябва да остане такъв”, уточни той

„В момента единственото, в което участвам, е служебният кабинет. Смятам, че служебният кабинет е деполитизиран и трябва да остане такъв. Докато не си свърша работата като финансов министър, няма да участвам в нищо”. Това коментира служебният министър на финансите Асен Василев пред журналисти в парламента относно евентуално участие в редовно правителство.

Радев: Правителството, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията

В отговор на въпрос той изброи условията, при които би влязъл в какъвто и да е управленски формат. „Това, което е необходимо, за да работя в един кабинет и да се чувствам полезен: първо трябва да имаме обща визия по това как и каква финансово-икономическа политика ще се провежда. Трябва да имам свобода в избора на екипа. Министерският съвет като един колегиален орган трябва да бъде сформиран с колеги, с които може да се работи и имаме обща визия какво да се случва. И, разбира се, не на последно място, не обичам телефонни обаждания, така че трябва да имам тази свобода на вземане на решения, която имам в момента и която президентът ми е предоставил”, заяви служебният министър.

Василев коментира и появилата се информация за евентуален политически проект между него и министъра на икономиката Кирил Петков. Той заяви, че засега няма категоричен отговор по темата.