Причината - забрана на прокуратурата

Прокуратурата не позволила на ДАНС да изнесе публично информация за бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Причината е, че срещу него е образувано досъдебно производство. 

Това стана ясно на заседание на временната комисия "Магнитски" в парламента. 

На нея депутатите изслушаха ръководители на ДАНС и БНБ за мерките срещу изпиране на пари в банковия сектор, предвид санкциите по  глобалния закона на САЩ.

На ресорната комисия в парламента ДАНС отказаха да дадат информация на депутатите. Прокуратурата им е забранила  да разгласяват  данни за санкционираните лица по закона Магнитски, сред които е и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски.

Шефът на БНБ: Неспазването на санкциите на САЩ може да има тежки последствия за банковата ни система

"Когато имаме досъдебно производство, наблюдаващия прокурор може да каже да се разгласи или не може да се разгласи. Ако разглася тази информация, аз ще бъда обект на прокуратурата", заяви Станислав Станчев, зам-председател на ДАНС.

Но по думите на депутати от "Демократична България" срещу Пеевски се извършва прокурорска проверка, а не разследване. Затова смятат, че забраната за оповестяване на информация е неправомерна.

Изслушват управителя на БНБ в комисията „Магнитски”

"В момента в който започне да се оформя проблем, прокуратурата го скрива под пелената на следствената тайна", каза Надежда Йорданова от ДБ.

От прокуратурата казаха за NOVA, че оперативна информация не може да се оповестява публично. Според Иво Атанасов от "Има такъв народ" службите не са си свършили работата още преди санкциите по закона Магнитски да бъдат обявени у нас.

"В общественото пространство бяха изнесени данни за теглене на Васил Божков на 70 млн. от банка. И това нещо станало ли е достояние на БНБ на ДАНС? Финансово разузнаване или не, или е казано с писмо от ВКП или от главния прокурор? Не дават да давате информация", каза Атанасов.

Асен Василев: Има вероятност да има още лица, включени в списъка „Магнитски“

"Няма инфирмация, която да сме имали и да не сме предоставили. Информацията е получавана, анализирана и съответно предоставена по закона, за част от лицата има инфомация и преди обявяване на санкциите", заяви Цветелина Стоянова, Дирекция Финансово разузнаване към ДАНС.

На такива парични транзакции антимафиотите могат да противодействат в 15-дневен срок.

"В България липсва система за активен и в реално време анализ на риска, тези институции просто са чакали, стояли са и са чакали", смята Надежда Йорданова.

Божков: Държа да се явя пред комисията за „Магнитски” в НС

"Ние не получаваме, за разлика от колегите от ДАНС, уведомление за съмнителни операции, но нашата функция е да се осъществява контрол и надзор в инфраструктурата в една банка за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на терорирзъм", каза Радослав Миленков, банков надзор БНБ.

От "Има такъв народ" поискаха да се предостави информация дали са били финансирани протестиращи, които в момента са депутати в Народното събрание, а от ГЕРБ попитаха дали има настоящи депутати, които имат връзка с лица от списъка "Магнитски". За новините на Нова НГ.