Маргрете Втора е почетен член на Асоциацията на датските сценографи

Датската кралица Маргрете Втора ще бъде сценограф на филм на световноизвестния датски кинорежисьор Биле Аугуст за американската стрийминг услуга Netflix, съобщи ТАСС.

Сценарият на филма "Еренгард" е по една от последните творби на писателката Карен Бликсен (1885-1962), съобщиха от продуцентската компания Ес Еф Студиос.

Кралица Маргрете Втора работи в различни художествени формати от 70-те години - живопис, църковен текстил, акварел, гравюри, илюстрации на книги, декупаж, сценография. В началото на 70-те години тя илюстрира датските издания на "Властелинът на пръстените" на Толкин под псевдонима Ингахилд Гратмер, припомни "Холивуд рипортър".

Датската кралица е почетен член на Асоциацията на датските сценографи.

"С нетърпение очаквам възможността да представя тази увлекателна история за съблазняване и желание на световната аудитория. Кралицата създаде най-фантастичните декупажи и те ще доминират в изразните средства на сценографията на филма. Фантастиката е отправната точка на филма. Искаме да използваме хумор и елегантност, за да създадем лекомислена, бурлескна, приказна и автономна визуална вселена", каза Аугуст, който е носител на награди "Оскар", "Златен глобус", "Златна палма".

"Историите на Карен Бликсен винаги са ме очаровали с естетическите си приказки, въображение и светове, създаващи образи", казва кралицата, цитирана в прессъобщението на продуцентите.
Действието на филма се развива в приказното кралство Бабенхаузен, премиерата се очаква през 2023 г. 

Източник: БТА