"Трябва да се ускори ваксинационният процес", категоричен е д-р Петър Марков

„Към днешна дата умират по 50 души на ден, което е изключително голям брой. Това, което правим днес, се отразява на заболеваемостта, но засяга смъртността със забавяне от няколко седмици. Много е важно сега да се въведат някакви мерки. В момента няма почти никакви”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина  д-р Петър Марков.

По думите му за ограничаване на разпространението на инфекцията трябва да има строго контролиране на носенето на маски на закрито и присъствието на  масовите мероприятия, провеждани на закрито, да бъде само със здравен сертификат, както е предложи преди няколко дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Търговище е първата област, влязла в "тъмночервената зона"

„Спрямо останалите държави в ЕС по показател смъртност сме много по-напред дори от втория в класацията – Гърция”, подчерта той. Причините за това са няколко. Едната е много ниското ниво на ваксинация. Втората – фактът, че възрастните хора, които са рискова група, не са допре покрити от гледна точка на имунизацията. „В България хората, които попадат в рискови групи, не са добре обхванати от имунизационния процес”.

Д-р Марков беше категоричен, че трябва да се вземат по-строги мерки за ограничаване на заразата. „Колкото по-рано, толкова по-добре”, подчерта той.

Проф. Витанов: Делта вариантът удря всичко наред, дори и бебета

По отношение на здравните работници, които работят с рискови групи хора, той беше категоричен, че те трябва да бъдат ваксинирани. „Имунизацията им е част от това те да предлагат  безопасна услуга на болни и уязвими групи от населението. Това е много важно да се направи. Това не е въпрос на тяхно лично здраве. Когато те представляват риск за пациентите си – това не е допустима ситуация”.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК