Очаква се решение за затягане на мерките

Област Търговище стана първата област, която официално премина границата от 500 заразени на 100 хиляди. Там вече е „тъмночервена зона”. Ако се следва разписания до момента план, това означава, че в Търговище учебната година няма да започне присъствено за никого.

Навлизането на област Търговище в „тъмночервената зона” наложи незабавни действия от здравните власти в града. Очаква се одобрение от главния държавен здравен инспектор, за да бъдат забранени мероприятията на открито, посещението на театри и кина. Обяснението за бързото разпространение на заразата в областта било именно това - хората се събирали да празнуват, а поводи не липсвали.  Според здравната инспекция , има две причини Търговище да светне в тъмночервено. Голям брой завърнали се от чужбина и множеството тържества в разгара на лятото. И пак припомниха случая със селото, в което не са спирали да празнуват.

Близо 10% от хоспитализираните в София са в интензивни отделения

„Има село, в което за 30 дни са проведени 32 сватби. Едва ли не в селата масите просто не се вдигаха. Всяка вечер бяха салюти и гърмежи“, заяви Мартин Йовов  от  РЗИ – Търговище.

С бума на заразата, леглата в болницата се запълват бързо. Големият проблем обаче е липсата на лекари.

„През третата вълна бяха трима лекари, които по желание останаха да работят“, посочва  Иван Светулков  от МБАЛ – Търговище. Сега, в четвъртата вълна, търсят лекари на заем от съседни области.  Лекарства за COVID болните също липсвали,  „Това са нискомолекулни хепарини, кортикостероиди и “Ремдесивир“, твърди той.

Според РЗИ ситуацията изисква да се наложат нови мерки. Затова изпратили писмо до доц. Ангел Кунчев с настояване част от мероприятията в града да бъдат отменени.

Проф. Витанов: Делта вариантът удря всичко наред, дори и бебета

„Масовите събирания, пенсионерските клубове, отмяна на екскурзиите, отмяна на посещенията на тетри, на кина“ , заяви Мартин Йовов  от  РЗИ – Търговище.

От областната управа предположиха, че Търговище вече се намира в пика на вълната. Но са оптимисти, че по-строгите мерки ще имат незабавен резултат.

„Другата седмица, може би, ще се върнем в така наречената „червена зона“ , категоричен е областният управител Станимир Парашкевов.

Въпреки влошената епидемична обстановка хората в града не са притеснени.

Здравният министър постави на пауза затягането на мерките в цялата страна (ОБЗОР)

Според математическите модели  очакванията са били области като Търговище да бъдат пощадени при четвъртата вълна, за разлика от столицата. Според проф. Витанов обяснението било, че не всички заразени в София са регистрирани от властите.

 „Човек е ваксиниран, например. Пипва го леко и знае, че като е ваксиниран ще го изкара леко и си казва - защо да ходя да се занимавам с тия доктори", заяви проф. Николай Витанов.

На този фон Делта вариантът вече е превзел почти цялата страна,  97 процента от изследваните проби са имено такива. но колкото и да е заразен, все пак може и да ни пропусне. „То е като руска рулетка. Опират ти пистолета, дърпат ти спусъка, в повечето случаи няма куршум“, посочва професор Витанов.

Към момента областите със слабо дифузно разпространение са единадесет.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК