Това стана ясно на брифинг в здравното министерство

Въвеждат нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас. Това стана ясно на брифинг в здравното министерство. Новата заповед ще влезе в сила от 7 септември и ще важи до 30 октомври. Нощните клубове и дискотеките затварят.

„Няма място за паника в момента и за разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол. Ниският процент на ваксинация налага да предложим нови мерки", заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Учебната година започва присъствено, стана ясно още на брифинга. Ако се наложи, учениците ще бъдат пускани в грипни ваканции.

"Всички, които са засегнати от мерките, които ограничават тяхната дейност напълно или частично имат право да получат компенсация, обезщетение за това нещо. Другата седмица, когато мерките влязат в сила, съответните министерства и ведомства не могат да организират сключването на договори, изплащане на обезщетения", каза Кацаров.

Първи звънец в пандемия: Учебната година започва присъствено за всички

В условията на нови ограничения за част от бизнесите, ще продължат за действат мерките за подпомагане на заетите и тези за работодателите, обяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, след като стана ясно, че дискотеки и нощни заведения ще преустановят работа от началото на следващата седмица.

„За всички затворени бизнеси - 75 0, със 75% от осигурителния доход на работещите. В актуализацията на бюджета са предвидени средства, които да могат да покрият, както затворените бизнеси, включително и самоосигуряващите се лица, които са засегнати от това затваряне, и така популярната мярка 60/40 да продължи да действа до края на годината“, каза министър Донев.

Над 7% са положителните проби за COVID-19 през последното денонощие

Въвеждат се следните мерки: 

- Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

- Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения и други мероприятия с такъв характер се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат и не повече от 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници.

Кацаров: Нямам абсолютно никакво колебание да предложа по-строги мерки

- Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

- Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат и не повече от 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници.

- Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

- Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

- Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.

- Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и не повече от 10 човека в помещение.

- Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

- Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите.

- Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитна маска за лице от персонала.

- Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

 

 

- Посещенията в балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

- Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала.

- Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не-повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

- Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

- На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

- Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

- Работодателите и органите по назначаване във всички администрации по смисъла на чл. 1 от Закона за администрацията организират работния процес на работниците/служителите, като: 
а) установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно и

б) разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно.

- Свижданията в лечебни заведения се организират по ред определен от ръководителя на лечебното заведение, при задължително носене на лични предпазни средства (калцуни, ръкавици, престилка и защитна маска за лице) и не допускане на повече от един посетител на стая по едно и също време.

- Свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се организират по ред определен от ръководителя им, при задължително носене на лични предпазни средства (калцуни, ръкавици и защитна маска за лице) и не допускане на повече от един човек на стая по едно и също време.
 


Мерките се налагат заради по-високия брой заразени, хоспитализирани и починали в следствие на новият вариант на COVID-19. В страната напълно доминира Делта вариантът

„98-99% от пробите са Делта варианта и 1-2% са Алфа варианта”, обясни проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Последното място по ваксинация ни отреди първото място по смъртност - това сочи логиката”, заяви д-р Кацаров.

Въпреки това училищата ще започнат присъствено.

„Децата не са длъжни да плашат цената за това, че ние възрастните не се ваксинираме. При влошаване на ситуацията може да се стигне до грипна ваканция”, каза д-р Кацаров. „Ако започне тестване на деца в училище, то ще се използват само щадящи и одобрени тестове. Ще се взима материал от слюнка", обясни още д-р Кацаров.
 


Всички заведения ще работят с вечерен час от 7 от 23 часа, като няма да има ограничения в капацитета на помещението.

„До 6 души на маса. Метър и половина от гърба на стола до гърба на стола. Капацитет няма. Премахнахме го, защото то не може да се провери и да се гарантира. Може да се контролира отстоянието и б души”, заяви д-р Кацаров.

След 10 дни ще се направи оценка как тези мерки се отразяват на епидемичната обстановка в страната.

От Европейския център по контрол на заболяванията съобщиха, че все още няма нужда от трета доза на ваксината. Въпросът обаче трябва да се обсъди за хора със слаба имунна система.

Заповедта на здравния министър: 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК