"ЗА" и "ПРОТИВ" присъственото обучение

Учебната година започва присъствено за всички ученици, решиха здравните власти. И за училищата, както и за бизнеса и културния живот, бяха разписани 4 възможни сценария - зелен, жълт, червен и тъмночервен. Средната заболеваемост за страната ни нарежда в червената зона - тоест, в клас трябва да са само най- малките, другите трябва да се редуват.

Стефан Янев: Близо 25 % от децата не се включват активно в учебния процес

Въпреки това решението е - всички в клас. Затваряне на училища ще има не с национално решение, а локално, по области, спрямо ситуацията.

И още една промяна - когато броят заразени станe много висок, учениците ще бъдат пускани в COVID -  ваканция.

В спор "за" и "против" присъствено обучение родители разменят мнения и пишат петиции. Колко дълго, обаче ще бъдат децата в класните стаи?

„С нетърпение чакам 15-ти септември, за да се срещна с моите съученици, с моите госпожи и с всички от училището”, казва Велизара Костадинова, ученик в 5-ти клас на 140-то СУ "Иван Богоров", гр. София.

Бъдещата петокласничка не крие, че има и известен страх.

„Ще ми се стори много объркващо да учим трета поредна година от вкъщи без контакт с другите”, добавя тя.

Бащата на Велизира също е на мнение, че тя трябва да се върне в клас, но - без маска: „Това постоянно запушване на устата вреди на дишането”, казва той.

От другата страна са родители, притеснени от нарастващия брой заразени.

„Притеснена съм, защото едното ми дете - всяка една вирусна инфекция доста тежко я изкарва и за да запазя неговото здраве искам да се опазим”, споделят те.

Как ще се обучават учениците - решават индивидуално за всяко населено място

Ако ситуацията се изостри – властите ще реагират с локални мерки.

„Предимството на този подход е, че няма нужда да затваряте всички населени места в дадена област”, обясни министърът на образованието Николай Денков.

„За да е най-безопасен приема, първо мерим температурата и тогава допускаме децата до сградата на училището”, казва Мая Зафирова, директор 140 СУ.

В столичното 140-то училище "Иван Богоров" са въвели  едносменен режим и различен старт на часовете.

Повече по темата гледайте във видеото