Проблемът съществува от години

По Северното Черноморие стартира акция срещу замърсяването на плажовете с фасове. В инициативата се включват няколко организации от цялата страна, а доброволци ще раздават пепелници и информационни материали по плажната ивица на Варна и Езерец.

Фасовете на плажовете у нас не изненадват никого от години. Но все по-често предизвикват нетърпимост у туристите.

„Повечето хора, голяма част от пушещите - когато купи и развива станиолче, хвърля на земята автоматично”, споделя Мирослав, плажуващ .

За други гледката е обичайна. „Има фасове насам - натам, но не ми се струва чак толкова страшна ситуацията”, твърди Павел.

Нарушения по Черноморието: Нощни гонки с ATV-та по плажа

И ако за някои това не изглежда притеснително, според редица природозащитни организации цигарените угарки на пясъка представляват сериозен проблем. Именно затова през уикенда предстои мащабна информационна кампания, която да насочи вниманието на хората към замърсяването. Според организаторите на кампанията фасовете дори изпреварват найлоновите торбички, като най-разпространеният замърсител.  Няколко организации се включват в кампанията за по-чисти плажове.

„В годините назад често пъти чистихме, правихме кампании за почистване на плажовете, но в един момент ни стана малко обидно и на нас, като членове на клуба и на доброволците към клуба. Защото в крайна сметка едни хора мърсят, а други чистят. Затова в последните години, както и тази година сме наблегнали основно на това да обърнем внимание върху проблема и да накараме хората да се замислят, когато оставят различни отпадъци и фасовете си”, заяви Дарина Иванова, председател на клуб "Приятели на морето" – Варна.

Туристи твърдят, че плащат такса, за да стигнат до морето на „Русалка”

На някои от плажовете вече са поставени табели с различни послания, които да напомнят на хората за проблема. Подготвени са и информационни материали.

„Тази година са подготвени едни специални импрегнирани от по-твърда хартия пепелници, които ще бъдат раздавани на хората, за да могат те да прибират фасовете си. А от друга страна ние раздаваме и специални торбички в които да могат да прибират и друг отпадък, които генерират, докато плажуват”, посочва Иванова.

А хората определено приветстват идеята да запазим морето по-чисто. Успоредно с кампанията против фасовете ще се проведе и почистване във водата, а организаторите напомнят: ”Морето не е за една ваканция. На каквото си постелете - на това ще легнете!”