Плажуващите са възмутени от видяното

Стара пожарникарска кола, превърната в кемпер, навлезе в защитената зона на Шофьорския плаж край Алепу и затъна в пясъка. Концесионерът на плаж „Дюни - юг” разпространи снимки в социалните мрежи. Последва спешна реакция от страна на институциите.

„С немска регистрация, не е с български регистрационен номер. Предполагаме, че е дошъл през дюните снощи, в тъмната част. Още се виждат и следите, където е пресякъл и се е настанил на пясъка и си къмпингува”, посочи концесионерът на плажа Стоян Василев.

Туристи отново караха ATV-та на плаж „Карадере” (ВИДЕО)

Плажуващите са възмутени. „Трябва да бъде отстранен. С нужните актове и процедури. Ако трябва съд, защото е подсъдимо. Доколкото знам, този плаж е защитена местност”, каза Румяна Шаркова.

Собственикът на машината - 34-годишен германски гражданин, също не пожелал да каже на пристигналите снощи на място полицейски екипи защо е влязъл в пясъка. Сигналът за нарушението бил подаден на спешния телефон.

„Те са били посрещнати от изключително агресивно настроен спрямо тях млад мъж, за който те констатират, че е 34-годишен немски гражданин, придружаван от своя приятелка. Същият е отказал да се съобрази с полицейското разпореждане, продължил е с агресията и това е наложило неговото 24-часово задържане”, коментира говорителят на ОД на МВР - Бургас Цветелина Рандева.  

Нарушения по Черноморието: Нощни гонки с ATV-та по плажа

На мъжа е съставен акт по Закона за МВР. Наложени са му и санкции по текстовете за управление на Черноморското крайбрежие - за паркиране върху пясъчни дюни и за нарушаване на целостта им. Оказва се, че това не е единственото посегателство на защитената местност.

„По дюните има доста автомобили, които ежедневно ги газят. Няма начин, няма контрол, който да се осъществи над тези посегателства”, добави концесионерът.

Сега се обмисля вариант как затъналият камион да бъде изваден от пясъка, без да се унищожават още от защитените видове.