Стигна се и до леко напрежение с полицията

Парламентът се събира извънредно във вторник. Целта - да се приеме бюджета на Здравната каса и Данък обществено осигуряване. Гласуването на актуализацията на целия бюджет ще е след това. А от това зависят и компенсациите за бизнеса, заради COVID мерките.Междувременно, протестите на ресторантьори в цялата страна продължават. Над 2 хиляди души се събраха на шествие, което премина през центъра на Пловдив.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Протестът започна от площад "Съединение". И продължи с шествие по главния булевард в Пловдив. В демонстрацията освен ресторантьори и собственици на нощни клубове се включиха работещите в казина, детски центрове и сватбени агенции. Всички те поиска да работят без ограничения и обявиха бойкот на ковид мерките, които въвежда здравният министър.

"Обречени сме. В случая, ако трябва да работим на 30 % ни обричат", посочи Лазар Пличков,собственик на ресторант. 

"И сега на тези хора какво да им кажем? Останете си у вас, защато какво?... ще получават 24 лева, но не знаем дали ще получават някакви пари", заяви и колегата му Георги Пищигов. 

"Ние не сме тук да защитаваме собствениците на ресторанти, а персонала. Защото, ако отпуснат пари само на ресторантьорите, ние персоналът какво ще правим обикновените работници?", категоричен е барманът Георги Матов. 

 

 

"Настояваме да бъдат приети икономически коменсиращи мерки, такива, каквито се дават в другите еврепойски държави", посочи Кръстина Миткова от Сдружението на заведенията в България. 

"Ние имаме 240 депутати, депутати израбни от народа. И искаме здравните мерки да минат през Народното събрание, да се гледат там и тогава да бъдат приложени, защото в момента се предлагат от един министър, който  е назначен, и още 4-5 човека около него, които се разполагат с 400-500 хиляди души", заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

По време на демонстрацията се стигна и до леко напрежение между протестиращи и полицията, охраняваща демонстрацията. Представителите на ресторантьорския бранш се опитаха да блокират движението по централния булевард "Цар Борис Трети Обединител", но служителите на реда не им разрешиха. 

Представители на ресторантьорския бизнес излязоха на протест срещу мерките

"Разбрахме се с полицията. Ще отцепим само едното платно на булеварда за 5 минути и ще продължим. Имаше леко словесно напрежение. Не се бяхме доразбрали", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Собственици на заведения протестираха в няколко града, затвориха „Орлов мост”

По думите му исканията на бранша са да не с еизпълнява заповедта на здравния министър докато към нея не се прикрепят социално-икономически мерки, както самият той е обещал. 

"Ако до вторник има такива мерки, ще спазим заповедта", категоричен е Алибегов. 

Във вторник ресторантьорския бранш готви мащабен протест в София.