Темата доведе до политически скандал

Председателят на парламента Ива Митева е получила заплаха за убийство. Новината съобщи Тошко Йорданов в кулоарите на парламента, а по-късно информацията бе потвърдена от правосъдното министерство и от НСО.

Ива Митева за заплахата: Страхувам се за детето си, не за себе си

„Ако не се лъжа, е постъпил сигнал за заплаха за убийство към госпожа Ива Митева”, каза Йорданов.

В 11 и 40 е била уведомена Националната служба за охрана. Самата заплаха обаче е постъпила още снощи с мейл до правосъдното министерство. Ива Митева разбрала за заплахата от личната си охрана.

„Заплахата е, че ще бъда убита. Ако кажа, че не се притесних в първия момент - ще излъжа. Странното е, че е точно днес, когато имаше силни спорове по закона за НСО”, каза Митева.

Тя веднага извикала шефа на НСО генерал Емил Тонев в кабинета си.

Трифонов: Заплахите за убийство издават безсилие на системата, която трябва да си отиде

„Той доста объркано ми обясни, че сигналът бил пристигнал в 11:40ч. в НСО. Дошъл от МВР и не бил проверен. Звъннахме на Бойко Рашков и се оказа, че сигналът идва от правосъдното министерство”, добави Митева.

Разминаване имало в информацията от кого е получен имейлът. От личната ѝ охрана цитирали едно име - Радостина, шефът на НСО споменал името Габриела.

Заплашиха с убийство председателя на НС

„Г-н Тонев си тръгна сърдит, защото аз го попитах дали това не е доста странно. Той си тръгна, като каза, че явно имам съмнения в службите. Дали сигналът е сериозен, или не е един въпрос. А дали утре някой ще ме застреля - друг”, заяви още Митева.

От правосъдното министерство уточниха, че снощи са получили общо 4 имейла със заплахи за убийство.

„Трябва да отбележа, че са няколко имейла. Един от тях касае г-жа Митева. Мисля, че ние сме реагирали незабавно и сме уведомили службите, за да предприемат неотложни действия. Те на свой ред имат задължения, когато преценят, че е необходимо да уведомят прокуратурата”, обясни зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

В ранния следобед от кулоарите на парламента Иван Гешев обяви, че прокуратурата не знае за заплахата.

Прокуратурата се самосезира за заплахата към Ива Митева

„Това е работа за разкриване на престъпление и е на МВР. Такъв сигнал не е депозиран от Министерството на вътрешните работи до прокуратурата”, каза той.

Заплахата към Ива Митева разпали нови политически скандали. Съпартиецът на Митева - Тошко Йорданов и Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме”,  обвързаха заплахата с промените в Закона за НСО.

„Единствените в тази зала, които не искат това да се случи, са ГЕРБ и ДПС. Това - по мои съмнения, е нещо от тях”, каза Тошко Йорданов.

„В сигнала са объркани БСП. Имало пистолет, казва се кой ще се убива. Малоумна история, типична за ГЕРБ”, коментира Николай Хаджигенов.

„Нямам нищо какво да коментирам”, заяви пред журналисти Маноил Манев от ГЕРБ.

Ива Митева също се усъмни заради съвпадането на заплахата със закона за службата за охрана.

„Не ме е страх, по-скоро може би ме е страх за близките ми, за детето ми", коментира тя пред журналисти в Народното събрание.

На този етап Митева не смята, че трябва да се засили охраната ѝ.

А с пост във Facebok Слави Трифонов също обвърза заплахата със закона. И посочва, че и той е получавал заплахи, но тази към Ива Митева е нещо различно. Заплахата според него показва слабост на една система, която трябвало да си отиде.