В Държавната агенция Електронно управление ще се проведат тестове на машина, на която да се гласува с два вида бюлетини

Централната избирателна комисия вече проучва възможността да се осигури гласуване 2 в 1 през ноември, ако президентските и парламентарните избори се проведат на една дата. В Държавната агенция Електронно управление ще се проведат тестове на машина, на която да се гласува с два вида бюлетини, съобщава БНР.

Тестване на машина за гласуване 2 в 1 и сертифицирането ѝ от Държавната агенция ЦИК обсъди вчера. Над 11 200 са осигурените до момента устройства, които подсигуряват машинния вот в страната и чужбина, като се планира закупуването на още. До дни трябва да има разчет колко още са необходимите за спокойното протичане на изборите.

Депутатите решиха: Избираме президент на 14 ноември

Справка на фирмата "Информационно обслужване" за вота от 11 юли показва, че в 2 319 секции в страната с устройство, гласувалите са били между 300 и 400, в 462 секции - между 400 и 500 избиратели, а в 34 секции над 500 са гласувалите с машина.

През юли в 9 400 секции в страната са гласували с машина, а в 700 от тях имаше и втора.

Информацията ЦИК ще използва за да съобрази, къде да се поставят по две машини за гласуване на предстоящите през ноември избори.

Радев: На дневен ред не е датата на изборите, а дали НС ще свърши работа

По закон вот с машина има в секциите с над 279 избиратели по списък.

Печатницата на БНБ също се готви за изборите през ноември. Проучени са цените на хартията, която, според писмо изпратено до ЦИК, е поскъпнала драстично.

За предходния парламентарен вот бяха отпечатани 6 700 000 бюлетини.