Решението му зависело от това как народните представители ще организират работата си за приемането на актуализацията на бюджета

Разпускането на парламента ще бъде обвързано със задължителните задачи, които Народното събрание, трябва да свърши. Това намекна държавният глава Румен Радев пред журналисти.

По думите му вариантът за избори 2 в 1 все още е на дневен ред, защото кризата в страната се задълбочава, а евентуалният вот в три последователни седмици ще излезе много скъпо.

И все пак за пореден път Румен Радев заяви: „Едновременно провеждане на парламентарни и президентски избори противоречи на духа на Конституцията”.

След като стана ясно, че и с третия мандат няма да се стигне до редовно правителство, държавният глава припомни, че народните представители имат още задължения.

„Мисля, че неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път правителство не изчерпва тяхната отговорност. На плещите им лежи отговорността за актуализацията на бюджета. Вярвам, че няма да оставят лекари,  пенсионери без пари. Има и важни проектозакони, които трябва да бъдат гласувани”, заяви Румен Радев.

Президентът обаче не отговори конкретно на въпроса дали ще изчака актуализацията на бюджета преди да закрие 46-ото Народно събрание.

„Зависи как народните представители ще организират работата си оттук нататък”, заяви Радев. И допълни, че депутатите „отказват да вземат отношение по Плана за устойчивост”.

Конституцията не ограничава във времето държавния глава за подписването на указ, категорична е доцент Наталия Киселова. „Конституцията не е предвидила изричен срок, но е казано, че след като не успеят, президентът разпуска и насрочва. Тоест от 7-ми нататък ние може да очакваме във всеки един момент, предполагам около 10 и 14-ти септември, че ще разпусне НС”, посочва тя.

Относно служебното правителство, Румен Радев заяви, че и то има още работа за вършене. А с него държавният глава целял да покаже нов модел на управление.

„Този модел да надхвърля насадения антагонизъм между партиите. Този модел беше успешен”, заяви Румен Радев.

И въпреки че моделът е успешен, Радев избегна конкретния отговор и на още един въпрос - дали ще подкрепи евентуална политическа партия на двамата служебни министри - Асен Василев и Кирил Петков.

„Твърде много се говори за тази хипотеза. Няма причина да я коментирам преди да е факт”, каза президентът.

А относно предстоящите парламентарни избори. Ако досега Радев заявяваше, че не застава зад идеята за избори 2 в 1, то днес не беше толкова категоричен.

„Неведнъж заявих, че такова смесване на парламентарни и президентски избори е против Конституцията и разграничаването на отговорностите. Трябва да отчитаме факта, че кризата се задълбочава и трябва България да гласуват 3 поредни седмици. Това е разход на време и средства”, коментира Румен Радев. Затова държавният глава щял да търси „рационално решение”.

А в парламента вече са наясно, че времето им изтича.

 „Това НС е изчерпано от съдържание. Уважаеми колеги, имате 4 дни за разум и отговорност пред хората”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Очаквахме, че БСП няма да върнат мандата толкова скоро, а ще даде възможност за приемане на бюджета”, посочи Мая Манолова, „Изправи се БГ! Ние идваме”.

„Г-н Радев, според мен, вече се превръща в рецидивист по отношение на изискванията си към НС и не следва конституционните процедури”, категорична е Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

 

 

„Разсмивате ме , защото първо държавният глава беше категоричен, че няма да връчи втория мандат докато не се актуализира бюджета. Сега чувам, че имаме много работа и така може да изкараме пълен мандат. Това наистина е смешно”, подчерта Хамид Хамид, ДПС.

„Аз мисля, че до към 15-ти септември ще бъде животът на този парламент”, заяви Атанас Атанасов от  „Демократична България”.

„Избори 2 в 1 е най-логичното в ситуацията, в която сме. Това е най-евтиният вариант , а е хубаво да има висока избирателна активност “, посочи Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.