Родолюбецът е увековечен в картина на чешкия художник Ярослав Вешин

Гено Чобанов е наследник на един от 500-те смели мъже, които участва в Съединението. Той участва в три войни и допринася за развитието на България – такава, каквато я познаваме днес. Подвигът му не остава незабелязан и от чешкия художник Ярослав Вешин, който го пресъздава в картината „На нож”, в която е изобразен момент от Балканската война.

За един мъж преминал 60-те, в град Съединение  всеки 6-ти септември като личен празник. Като среща с прадядо си Гено - един от участниците в Съединението. „И моят дядо беше Гено, и аз съм Гено - вече дядо”, разказва Гено Чобанов.

За героите на Съединението - възстановка на историческите събития (ВИДЕО)

Дядо Гено е един от 500-те смели мъже,  които се заклеват да премахнат изкуствената граница между българите от двете страни на Балкана. „Бил е много смел, много духовит. Той живя до много години, живял е - аз не го помня, но аз съм бил роден, а той е бил жив. Майка ми ми е разказвала за него, че много ми се е радвал”.

Приликата между двамата е очевидна. Прадядо Гено е увековечен в емблематичната картина “На нож” от Ярослав Вешин, рисувана по време на Балканската война. „Това е пушката от Балканската война. Моят дядо ми разказваше, че била на валията на Одрин. Когато са превзели Одрин - от тогава е тая пушка”, твърди наследникът на смелия българин.

Историкът Румен Манов - за Съединението и неговите герои (ВИДЕО)

Сега пушката е скрита в гардероба и напомня за мъжа, участвал в три войни, в името на България. И, не - животът му не е завършил с почести. „След 9-ти септември 1944 година нашият род малко е пренебрегнат, защото те са били заможни хора и почти всички са минали през Белене”.

За пра-пра внукът - остава гордостта от смелия подвиг на мъжете, които се опълчили не само срещу една империя, а срещу интересите на Великите сили. „Съединението е най-българският акт, направен само от българи. … Ако не е било Съединението - нямаше днес да има България”, категоричен е Гено.

И остава с гордостта, че кръвта на един от тези български мъже тече в неговите вени.