Преди дни Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева, че е опитала да разцепи парламентарната група на ИТН, предлагайки пари и постове

Специализираната прокуратура съобщи, че се е самосезирала по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание.

Йорданов: Радостин Василев е депутатът, който е бил жертва на опит за подкуп

„След като има изнесена информация, ние трябва да се самосезираме и това сме и направили. Следва да изясним каква е обективната действителност - дали има извършени корупционни практики, или не. Това е преценка на наблюдаващия прокурор, след като установи обективната действителност на базата на съответните данни, които е събрал в хода на проверката. Дали това ще са изискване на документи, или снемане на сведения от лица, които знаят нещо по този въпрос - към настоящия момент не мога да ви кажа”, заяви Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Срокът за извършване на проверката е 2 месеца, но може да бъде удължен с 1 месец.

Когато прокурорската проверка приключи, наблюдаващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство. 

„Това не е наказателна производство, а проверка по реда на Закона за съдебната власт. Наблюдаващият прокурор може да прецени да снеме сведения от някои от народните представители”, каза Христо Кръстев. „Наблюдаващият прокурор ще извика за сведения всички лица, които прецени”, подчерта той.

Дончева: Ще търся правата си в съда

Припомняме, че преди дни Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева, че е опитала да разцепи парламентарната група на „Има такъв народ”, като е предлагала и пари, и постове. Пред NOVA Дончева отхвърли обвиненията и обясни, че от позицията си на депутат в най-малката парламентарна група няма как да обещава министерски постове.

Нов политически скандал: Опитвала ли е Татяна Дончева да разцепи ИТН (ОБЗОР)

Вчера Йорданов обяви, че Радостин Василев е бил депутатът, когото Дончева се опитала да подкупи. Василев пък заяви, че на 12 август Дончева е отишла в офиса му, за да го убеди да разцепи групата на "Има такъв народ". По думите му тя държала листче, на което пишело "500 к" и отдолу дописала имената на знакови лица на партията.

След думите на Тошко Йорданов и Радостин Василев Дончева обяви, че няма избор освен да предприеме съответните юридически действия срещу двамата.