Спецпрокуратурата започна разследване

Пълно разцепление сред две от така наречените партии на протеста. До него се стигна след сблъсъка между депутати от „Има такъв народ” и Татяна Дончева.

Радостин Василев и Тошко Йорданов обвиниха Дончева, че опитала да разцепи групата им. Стигна се и до намеци за подкуп. В скандала се включиха Слави Трифонов и Мая Манолова, а прокуратурата се самосезира.

Спецпрокуратурата се самосезира по твърденията за корупция сред депутати (ВИДЕО)

Депутатът от ИТН Радостин Василев, който провел въпросната среща с Дончева на 12 август, каза, че тя е имала интерес не само към него, а и към други депутати. Василев цитира имената на Иван Хиновски и Виктория Василева. Дончева била споменала и името на Ива Митева, но после казала, че тя не притежава нужните лидерски качества, твърди Радостин Василев. 

Депутатът от ИТН каза, че никога не е твърдял, че е имало опити да бъде купен. Видял обаче листче на Дончева, на което пишело „500к”. Василев посочи, че за него казусът е морален, че не е потърсен от прокуратурата и не иска да се меси в работата на държавното обвинение.

Самата Татяна Дончева тази сутрин не беше в парламента. Мая Манолова обаче заяви, че тези твърдения са „дъното”. Срещи между депутати имало непрекъснато. Манолова заподозря синхронни действия между ИТН, ГЕРБ и прокуратурата.

„След поредната интрига от страна на ИТН парламентаризмът направо загреба дъното. Поразителен синхрон между ИТН и ГЕРБ. Те са като ансамбъл по синхронно плуване. Включи се и главният прокурор”, коментира председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Разказал съм историята 1 към 1, както се е случила. Нито съм набедявал някого, нито съм клеветил. Напротив, казах истината. Ако г-жа Дончева има смелостта да ме съди, тогава ще трябва да сблъска с още по-тежката истина. Трябва да се види всъщност този човек, който ги говори тези неща, какъв морал притежава и докъде е стигнал той в политическото си инженерство”, заяви Василев.

 

 

Радостин Василев: Всичко, казано от мен, е истина. Не съм си измислял

От „Има такъв народ” направиха и още един прочит на скандала.

„Така са свикнали от много години – така да си формират мнозинства, правителства и всичко останало”, заяви Виктория Василева.

А Мая Манолова видя атака срещу Татяна Дончева по съвсем различен сценарий.

„Парламентаризмът направо загреба дъното. ИТН и ГЕРБ са в поразителен синхрон. Те са като ансамбъл по синхронно плуване. Включи се и главният прокурор”, заяви Мая Манолова.

Трифонов: Дончева де факто призна, че е опитала да разцепи ПГ на ИТН

За други предложения от страна на Татяна Дончева пък разказа председателят на парламента Ива Митева. 

„Г-жа Дончева още в 45-тия парламент се опита да кадрува, като първото нещо беше да ми предложи началник на „Личен състав””, заяви Митева.

Скандалът се прехвърли от парламентарните кулоари в социалните мрежи.

В свой пост Слави Трифонов посочи, че Татяна Дончева сама е признала, че е правила опит да разцепи групата им. Призова я да се яви на детектор на лъжата и определи случващото се като грандиозен скандал.

Дончева: Трифонов цели да бъда отстранена от политическия живот

Дончева отговори също във Facebook. В поста си тя заявява, че целта на Трифонов е да я махне от политическия живот. Според нея ангажирането на Спецпрокуратурата с тази проверка ще осуети закриването й.

„Виждала съм се с Татяна Дончева. На мен не ми е предлагала пари специално”. Това заяви в кулоарите на парламента Ива Митева.

Дончева: Трифонов цели да бъда отстранена от политическия живот

Тя обаче подчерта, че Дончева й е намеквала за участие в кабинет. „Г-жа Дончева още в 45-ия парламент се опита да кадрува, като първото нещо, което ми предложи, беше да стана началник на личен състав. Тя излезе с едно изявление, че аз съм правила кабинет със Слави Трифонов и съм го редила по нощите. Аз й се обадих и я попитах кога го е видяла и чула от мен. Тогава тя много учудено ме попита: "Ама, не си ли?”, посочи Митева.

Трифонов: Дончева де факто призна, че е опитала да разцепи ПГ на ИТН

Тя подчерта, че не приема подобни интриги. „Не приемам вкарването на имена по този начин. Не приемам такива интриги. Не приемам такова поведение. Поведението е отвратително. Отвратително е за политиката, която се прави по този начин”, заяви Митева.

На този фон от ГЕРБ обявиха от парламентарната трибуна, че ще поискат създаването на анкетна комисия, която да провери кой лъже.