Министърът на финансите говори в кулоарите на парламента

„Приеха се две взаимноизключващи се предложения. Едното е за 120 лв., след което те спират, а другото е за минимална пенсия от 370 лв. плюс призчисление с 12 % и половина на всички останали пенсии". Това заяви министър на финансите Асен Василев в кулоарите на парламента. 

Днес депутатите приеха две неща - предложението на ДПС за 120 лв. добавка към пенсиите и минималната пенсия да бъде 370 лв. от 1 откомври. 

120 лв. добавка към пенсиите до края на годината

 

„Като Министерство на  финнасите можем да кажем на хората, че ще предоставим и двата варианта на парламента. От там нанатък той трябва да реши кой варинат да остане. Ако говорим да останат 120-те лева, те са по-скъпи с около 200 милиона. Предложението на ДПС е това да бъдат допълнителни приходи от осигуровки, което не е ясно дали ще се случи. Ще трябва да пресметнем има ли резерв за допълнителни приходи иначе трябва да се вземат средства от държавния бюджет с допълнителен трансфер. Ако остане предложението на Бюджетната комисия, става въпрос за допълнителни 50 милиона. И тях ги има като приход в държавния бюджет", каза още Василев.

Според него ако и двете предложения останат, ще има сериозен проблем. „Това означава 847 милиона, които няма от къде да се вземат", заключи той.

Увеличават минималната пенсия и парите за майчинство