Част от успелите да се преброят се припознали като марсианци и джедаи

Нова хакерска атака срещу електронното преброяване на населението. След поредица неудачи през вчерашния ден, днес все пак системата работи, дори и с намален капацитет. В нея вече има записани дори джедаи.

Куриозни казуси в онлайн системата наистина не липсват. Сред регистрираните има хора, които се определят дори като марсианци, но от НСИ увериха, че това не са фалшиви самоличности. Българите подали истинските си лични данни – ЕГН и адрес – а на въпросите за религия или етническа принадлежност отговаряли по всевъзможни начини.

Фалстарт на системата за преброяването (ОБЗОР)

Последното преброяване на населението и жилищния фонд беше през 2011 година. На базата на него заедно с раждаемостта, смъртността и миграцията, изчисленията показват, че населението на България през 2020 година е било 6 916 548 души.

В първите минути след полунощ на 7 септември Вихър влиза в сайта за преброяване. „Десетки пъти се опитвах, но нямах никакъв успех”, каза той.

Ден по-късно резултатът е същият. Всъщност, причината е, че мъжът опитва да се преброи като жител на Варна, докато е временно в Нидерландия. Нещо, което системата не позволява. „Този, който е създал това правило, вероятно е забравил, че стотици хиляди българи в момента не са на територията на България”, посочва мъжът.

 

 

При подобни казуси, които засягат сезонни работници, международни шофьори и дори хора на почивка в чужбина – от НСИ са предвидили друга възможност: да бъдат преброени от роднина, който е в България.

Затруднения обаче имаше и за тези, които са на родна земя. „Имаше претоварване. Благодарим за желанието на хората да се преброят и молим да запазят това желание”, заяви Диана Янчева от НСИ.

"ПРЕБРОЯВАНЕ 2021": Над 3500 българи са се преброили за 7 часа (ВИДЕО)

Освен огромния брой желаещи, до срив в системата доведоха няколко опита за хакерски атаки. Първата от тях е била от Швеция.

„В 19:30 имаше много по-мощна атака от Китай – 7 пъти превъзхождаше максималната свързаност, която може да поеме нормална система в България”, посочи Янчева.

И двете атаки са били блокирани навреме. Данните на българите, регистрирани в системата, са в безопасност. След като ги прегледали, обаче от НСИ останали озадачени от няколко случая на българи, които се определят етнически като „марсианци” и не само. „Ние не можем да променим вашето усещане за джедай, но отивате в категорията „други”. Моля хората да предоставят достоверна информация”, каза Диана Янчева.

Въображението на тема „Преброяване 2021” се пренесе и в социалните мрежи. Потребители сравниха тази кампания с друга – за имунизацията на населението.