Депутатите гласуваха взаимноизключващи се предложения

След хаос, среднощно заседание, скандали и приемане на взаимно противоречиви норми - днес народното събрание отново се зае с ревизията на Държавния бюджет.  Очаква се майчинските за втората година да скочат до 650 лева месечно, а пенсиите също трябва да се увеличат.

Актуализацията по Държавното обществено осигуряване тепърва ще се гледа в пленарна зала. Депутатите трябва да поправят хаоса, който създадоха вчера с приемането на взаимноизключващи се предложения. Народните избраници първо приеха минималната пенсия да стане 370 лева от 1 октомври по предложение на ИТН. След това  приеха и предложението на ДПС за добавки от 120 лева за всички пенсионери за месеците октомври, ноември и декември и актуализация на пенсиите от 1 януари.

Хаос при гласуването за размера на пенсиите и добавките към тях (ВИДЕО)

Така двете предложения взаимно си противоречат и не могат да бъдат приети заедно. Освен това беше прието и майчинството да се увеличи от втората година на 650 лева. Така не излизат сметките по разчетите нито на финансовия министър Асен Василев, нито на социалния министър Гълъб Донев.

Асен Василев за пенсиите: Приеха се две взаимноизключващи се предложения

„Това е една задъхана битка и надпревара за това кой повече да даде. 370 лв. е минимална пенсия. Само, че с всички тези взаимно изключващи се предложения, Народното събрание трябва да се върне, в зависимост от това какъв разход ще приеме. Разходите и приходите, които са предложени, са за около 400 млн. лв.  до края на годината. Само 120 лв. за пенсионерите са на стойност 746  млн. лв.”, посочи министър Гълъб Донев.

Гълъб Донев: Около 140 000 работници на месец ще бъдат обхванати от мерките за подкрепа

Сега предстои да се разбере от министър Асен Василев каква сметка е направило финансовото министерство и как ще излязат разчетите, както и кое от всички предложения ще бъде прието.