Радев отчете електорална умора в българите

Президентът Румен Радев e на крачка от решението на коя дата да се проведат третите поред избори за нови депутати. Държавният глава обсъди вариантите за вот 2 в 1 с Централната избирателна комисия.

„Народното събрание определи датата на президентските избори. Вчера беше върнат и третият мандат. Така че отиваме и на парламентарни избори. Разделението на отговорностите между парламента и президентската институция предполага отделни кампании и отделни избори. Още повече - досега в нашата практика смесване на тези избори не е ставало”, коментира държавният глава.

ЦИК: По-добре е изборите да са 2 в 1

Президентът обаче уточни, че отделните избори изискват много повече средства. „Българите натрупаха чувствителна електорална умора. Освен това, трябва да отчитаме и факта, че Народното събрание определи последната възможна дата за президентски избори. Върнатият вчера мандат стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори. Затова в обществото се говори все по-често за избори 2 в 1”, обясни Радев. 

 


Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова увери, че Комисията винаги е в готовност за провеждането на избори, без значение дали в един и същи ден ще има повече от един вот.

„Технологично и организационно е възможно да се проведат избори 2 в 1”, коментира Нейкова. 

Нейкова посочи практиката от 2011 г. когато заедно с президентските избори се проведе и местният вот. През 2016 г. тя припомни, че българите гласуваха за държавен глава, но и на референдум.

ИЗБОРИ 2 В 1: И кой печели и кой губи при този сценарий?

На срещата беше засегната и финансовата страна на предстоящия вот. „Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи закупуване на допълнителен брой машини. Дали ще са 1 500, или 2 000 е въпрос на решение, в зависимост от критерия, който ще приеме ЦИК в колко избирателни секции да има повече от една машина”, обясни Нейкова.

Председателят на ЦИК обаче уточни, че ако изборите са 2 в 1, част от разходите ще бъдат оптимизирани, а логистиката ще бъде направена само веднъж.

„При избори 2 в 1, възнагражденията на избирателните комисии ще бъдат по-високи. Ще се отпечатат хартиени бюлетини както за избори за президент, така и за Народно събрание. Не мога да кажа категорично, че избори 2 в 1 ще струват по-евтино, отколкото, ако изборите са в различни дати, защото това зависи от различните технологични решения”, добави Нейкова.

Росица Матева: Още 2000 машини ще трябва да се купят при избори 2 в 1

„При избори в три последователни седмици логистиката на машините ще трябва да се направи три пъти. На последните парламентарни избори логистиката за един тур струваше около 5 млн. лева”, посочи членът на ЦИК Емил Войнов.

„Можем да считаме, че избори 2 в 1 са възможни при един нормален ритъм, с условие, че срещнете необходимата финансова и логистична подкрепа от правителството. И навременно обучение, защото за хората ще бъде по-сложно”, обобщи Радев.

Нейкова изрази категоричното си мнение, че при машинното гласуване избирателят не трябва да бъде задължен да гласува и на двата вида избори, ако вотът е 2 в 1.

ЦИК вече проучва как да осигури избори 2 в 1

Ако президентските избори се проведат заедно с парламентарните, ще бъде нужно повече време за гласуване. При различни дати - ще трябва пренастройване на машините. 

„Нашата препоръка е между отделните видове избори да има минимум две седмици разстояние”, смята Нейкова.

„Това коя дата отива? 28-и, нали така? А имаме заковани срокове - това как се получава”, попита вицепрезидентът Илияна Йотова.

Решението в ръцете на президента, който трябва да издаде указ за разпускане на парламента и насрочване на дата за избора на 47-о Народно събрание.