Той беше задържан в компютърен клуб в Стара Загора

Липса на координация между институциите доведе до хаос около мъжа, заплашил председателя на парламента Ива Митева с убийство.  Любомир Яков не се яви в съда тази сутрин, където трябваше да се гледа мярката му за неотклонение. Първоначално той беше обявен за изчезнал, после се оказа, че още снощи е бил арестуван повторно.

Домашен арест за мъжа, заплашил Ива Митева с убийство

Неочаквани обрати белязаха днешното съдебно заседание. Гледането на мярката за неотклонение на Любомир Яков трябваше да започне още преди обяд, но беше отложена. Причината – нито служебният му адвокат, нито прокуратурата, нито съдът знаеха къде е Яков, който бе пуснат под домашен арест.

Трябвало да стои в дома на баба си в село Красново, но не бил там. Докато всички се опитваха да открият къде е обвиненият мъж, се оказа, че още вчера, часове след пускането му от ареста, той е задържан повторно. При това в Стара Загора - на километри от посочения адрес за домашен арест. Последва довеждане под конвой, а заради опит да се укрие съдът го остави за постоянно зад решетките. 

Суетенето къде е Любомир Яков започна още в 10 сутринта. 15 минути по-късно съдът започна издирвателна акция. Още половин час по-късно, след разговор с ГДБОП, Яков беше открит. В ареста в Стара Загора. Защото нарушил мярката си „домашен арест“. Задържали го в интернет клуб.

Ива Митева: Важно е да се установи кой е поръчал заканата срещу мен

„Към задържането си той разполагаше с една сума от 13 лева и най-вероятно с тази сума не е могъл да пътува с обществен транспорт“, посочи адвокатът му Боримир Цанов.

Как се е озовал в Стара Загора, не е ясно. Освен Яков, неоткриваема за екипа ни беше и баба му, при която младият мъж трябвало да се прибере. Според съседи Яков не е бил там отдавна. След довеждането на мъжа под конвой в София, съдът пак се събра. Заради това, че не се е съобразил с домашния арест, съдът реши да го прибере обратно в ареста.

ПОД ПРИЦЕЛ: Кой е мъжът заплашил с убийство Ива Митева?

„Той направи опит да се укрие от органите на досъдебното производство, открит е от служителите на ГДБОП отново в компютърен клуб, където би могъл да направи опит отново да осъществи деяние“, обясни Теодора Златева.

Според служебния му адвокат решението на съда е несправедливо. Запознал се със съдържанието на заплашителния мейл към Ива Митева, но по думите му, нямало доказателства за авторството на Яков. Самият Яков поиска от съдиите по-лека мярка и добави, че е действал, без да съзнава последствията. 

Източник: БНР