По време на заседанието отново се разрази скандал

Скандали и обвинения при дебата за промени в съдебната система. Правната комисия реши - контролът върху Бюрото за защита се прехвърля от главния прокурор към правосъдния министър. Иван Гешев обяви, че готвените промени са юридическа катастрофа. A първата стъпка към закриването на Специализираните съд и прокуратура се оказа неуспешна.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КОМИСИЯТА ТУК

Заради сгъстената програма от заседания на парламента и на комисии, депутатите така и не успяха да стигнат до първо гласуване за закриването на Специализираните съд и прокуратура. Правната комисия заседава два пъти, а скандалите взеха преимущество. Главният прокурор обяви промените за безпрецедентни и още, че прокуратурата няма да носи отговорност за последиците.

Главният прокурор дойде отново в парламента, за да изрази позицията за готвените промени в съдебната система.

Гешев за съдебните реформи: Обезкостяване и тричане на българите. Ще има бум на престъпността като от 90-те

„През последните дни слушам политическото клише - „юридическа реформа”. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”, посочи Иван Гешев.

А заседанието започна със скандал. От ГЕРБ поискаха точка за промени в Изборния кодекс.

„Важно е да организираме изборите и всички да може да гласуват. Това се прави, за да се угоди на президента. НС работи на ръба на Конституцията”, посочи Николина Ангелкова, ГЕРБ-СДС.

Бъдещето на спецправосъдието - неясно

Стигна се и до обиди и обвинения. „Реформата, която искате да направите за ден - два, е важна. Защото ще паднат актове на олигарси и вие сте "за" това”, заяви Ана Александрова от ГЕРБ-СДС.

 

 

В крайна сметка беше гласувано Бюрото по защита да мине от главния прокурор към правосъдното министерство. И се стигна до нов скандал при дебата за закриването на Специализираните съд и прокуратура, защото депутатите трябваше да отидат на заседание на парламента.

Заседанието продължи в другата сграда на Народното събрание и дойде ред за заключения.  Предстои промените да влязат за гласуване и в пленарната зала, за да бъдат приети окончателно.