В "Офанзива" говорят Николай Дойнов, Петко Георгиев и Вени Марковски

Днес се навършват 20 години от терористичните атаки срещу Съединените щати. На 11 септември 2001 година 19 терористи от Ал Кайда отвличат четири самолета с ясната цел: Да сковат света от ужас и страх. Два от самолетите се разбиват в символа на Ню Йорк – двете кули близнаци на Световния търговски център, друг от самолетите удря сградата на Пентагона.  

Америка отбелязва 20 години от ужаса на 11 септември

Четвъртият самолет, който е трябвало да порази сърцето на американската демокрация – Белия дом, се разбива в Пенсилвания. Защото екипажът и 33-а от пасажерите се разбунтуват и атакуват терористите. Така пътниците в полет 93 доказват на света, че духът на свободния човек не може да бъде прекършен от група фанатици. Сега виждате на живо кадри от церемонията на мемориала на героите от полет 93 в Пенсилвания, които не се поколебаха да воюват за свободата си.

Дори с цената на живота си. Всъщност на 11 септември не бяха ударени само Съединените щати. А нашата цивилизация. Нашият начин на живот. Защото демокрацията не е само един човек. Нито пък една сграда. Нито дори цяла държава. Това сме всички ние – хората, които не сме закърмени с омраза. Които живеем, за да вървим напред, да се образоваме и да правим децата си щастливи. За да им дадем след това бъдещето. 

От Ню Йорк специалният пратеник на NOVA Николай Дойнов сподели, че в последните няколко дни хора са прииждали от всички части на САЩ, тълпи от хора почитат паметта на загиналите при атентата на мястото на двете кули, поднасят и цветя, сред тях е и президент Джо Байдън.

Според журналиста Петко Георгиев на 11 септември е започнала ерата на тероризма, а свободата и демокрацията са станали негова жертва.

Вени Марковски пък потвърди, че американците са по-спокойни за сигурността си отпреди.

Повече вижте във видеото.