При терористичните атаки през 2001 г. загинаха близо 3000 души

Съединените щати отбелязват днес 20 години от атентатите на 11 септември. Годишнината съвпада и с изтеглянето на американските войски от Афганистан, където през есента на 2001 г.  започна войната като възмездие за атаките на Ал Кайда. А в навечерието на 11 септември, Джо Байдън отправи послание към американците.

Американският президент призова съгражданите си към единство в момент, когато страната му си спомня с болка за трагедията отпреди 20 години.

„Към семействата на 2 977 души от повече от 90 държави, убити на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, Арлингтън и Шанксвил и хилядите други, които бяха ранени - Америка и светът почитат вас и вашите близки!”, заяви Байдън.

Журналист от CNN за атентата в САЩ: Няма да забравя човешката мъка, която видях

В предварително записаното обръщение от Белия дом президентът почете паметта на загиналите и ранените, както и героизма на пожарникарите, полицаите, медиците и всички, рискували или дали живота си в спасителните работи и възстановяването.

„В дните, които последваха 11 септември 2001 г., видяхме героизъм навсякъде. На места - очаквани и неочаквани. Видяхме и нещо твърде рядко: истинско чувство за национално единство”, допълни той.

 

Джо Байдън призна, че тъмните сили на човешката природа са породили страх и омраза срещу американските мирни мюсюлмани, но по думите му това не е разрушило американското единство.

„Единството не означава, че трябва да вярваме в едно и също. Трябва да имаме основно уважение и вяра един в друг и в тази нация”, каза още той.

Денят на смъртта, страха и силата на човешкия дух (ГАЛЕРИЯ)

Президентът Байдън ще посети днес със съпругата си Джил и трите места на атаките – в Ню Йорк, във Вашингтон и в щата Пенсилвания. Както всяка година, при мемориала в Ню Йорк на мястото на кулите близнаци, ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди загинали в атентатите. От няколко дни вече в Ню Йорк са въведени извънредни мерки за сигурност.

„Искам да предупредя нюйоркчани, че ще виждате засилено присъствие. Ще видите тежко въоръжени хора. Може би ще изглеждат малко повече милитаризирани. Идеята е да предупредим всеки, че ако се забърка с Ню Йорк, ще има последствия”, каза Кати Хокъл, губернатор на Ню Йорк.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио увери, че градът не е изправен пред конкретни и достоверни заплахи за сигурността.

За първи път - Новините на NOVA ще се излъчват едновременно от България и САЩ на 11 септември. Не пропускайте специалната емисия точно в 19.00 ч. в събота.

ОЩЕ ЗА УЖАСА „11 СЕПТЕМВРИ” ЧЕТЕТЕ ТУК

Ужасът "11 септември" В СНИМКИ

ФБР пусна изчезнали снимки от атентата на 11 септември (ГАЛЕРИЯ)

Какво да очакваме от специалното студио на NOVA в Ню Йорк

Сянката на страшна болест тегне след атентатите на 11 септември

ПРЕД NOVA: Фоторепортерът, заснел най-ужасяващото от 11 септември (ВИДЕО)

18 години от атентатите на 11 септември в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Миролюба Бенатова представя: Повелителят на мостовете - българин, свидетел на атентатите, който на 11 спетември 2001г. вместо да бяга, снима 

18 години след 11 септември: Какво се случва с “Ал Кайда“

"Прашната дама" от атентатите от 11 септември почина от рак

Майката на един от атентаторите на 11 септември: Той е жив